Reflecții asupra uneia dintre direcțiile politicii britanice a ultimelor decenii

de Cristian Păun, clasa a XI-a A

Sursa imagine: https://freebiesupply.com/logos/labour-party-logo/

Înainte de a porni în această călătorie prin politica britanică, vreau să clarific termenul de „Militant”.
„Militant” a fost o facțiune din cadrul Partidului Laburist, care a susținut troțkismul, o formă de comunism. Ceea ce a diferențiat-o de multe alte astfel de organizații comuniste din Marea Britanie a fost disponibilitatea sa de a se avânta în politica electorală, prin promovarea unei schimbari a viziunii Partidului Laburist, de la una social-democrată, la una marxistă.

Cel mai mare succes al militanților a fost obținut în anii ’80, când au dominat Consiliul Local Liverpool, au avut mai mulți membri încorporați în organele Partidului Laburist și un membru al aripii stângi a laburiștilor, Michael Foot, a condus partidul în alegerile generale din 1983.

Declinul militanților a venit aproape imediat după această perioadă, când Foot s-a confruntat cu o eliminare electorală în 1983, permițându-i lui Thatcher să aibă o putere aproape totală în politica britanică, putere pe care a folosit-o pentru a limita-o sever pe cea a sindicatelor muncitorilor, care formau baza forței politice a militanților (și a laburiștilor).

O altă catastrofă pentru Militant a fost ridicarea lui Neil Kinnock ca lider laburist în urma alegerilor din ’83. Membru al aripii moderate a laburiștilor, el a ordonat în mod explicit o represiune împotriva militanților, pentru a trece peste perioada radicală eșuată, în care laburiștii s-au confruntat cu anihilarea electorală de către Partidul Conservator. Acțiunile sale au dus la expulzarea tuturor membrilor militanți din orice poziție semnificativă de putere din cadrul Partidului Laburist, fiind oarecum justificate la urnele de vot, deoarece Partidul Laburist avea să-și revină după dezastrul din 1983, obținând câștiguri atât în 1987, cât și în 1992.

Anii Kinnock s-au dovedit a fi ultimii ai situării „Militantului” în cadrul Partidului Laburist, deoarece în 1991, membrii militanți au votat – cu o majoritate covârșitoare – desprinderea completă de Partidul Laburist și formarea propriului partid politic. Cu toate acestea, anul 1992 a marcat sfârșitul pentru Kinnock, căci, în ciuda așteptărilor laburiștilor privind victoria categorică, el a pierdut avantajul în sondaje față de conservatori, ceea ce a dus la înlăturarea sa din funcția de lider al partidului.

În locul său, s-a ridicat protejatul său, un om și mai bine aliniat cu centrul, Tony Blair. Blair va continua să conducă „Noua Laburistă”, subliniind în mod explicit noua sa viziune centristă, în alegerile din 1997. Atunci, Partidul Laburist a înregistrat cea mai semnificativă victorie din istoria politică britanică, încheind o misiune de răzbunare ce a început în acea noapte întunecată din 1983 și punându-i la zid pe conservatori chiar mai rău decât fuseseră laburiștii cu 14 ani înainte.

Această victorie a fost, de asemenea, cuiul în sicriu pentru „Militant” și pentru stânga laburistă pe care a reprezentat-o, deoarece Tony Blair va continua să elimine angajamentul laburiștilor față de socialism din doctrina partidului, fiind recompensat încă o dată cu victorii masive la alegerile generale din 2001 și din 2005.

Și astfel, viziunea centristă a lui Blair și Kinnock pentru Partidul Laburist fiind justificată prin înregistrarea unor victorii succesive, „militanții” și Stânga Laburistă au fost lăsați în derivă în anii următori. Dar s-a dovedit că stânga laburistă avea încă ceva viață în ea, deoarece Jeremy Corbyn, un om ales ca deputat chiar în ajunul eliminării lui Michael Foot din 1983, s-a ridicat din cenușă pentru a câștiga alegerile pentru conducerea laburistă din 2015.

Conducerea Partidului Laburist de către Jeremy Corbyn nu a funcționat mult mai bine decât în timpul predecesorului său de stânga, deoarece Partidul Laburist a pierdut atât alegerile din 2017, cât și pe cele din 2019, dar performanța sa încă impresionantă atinsă în 2017 și creșterea masivă a numărului de membri laburiști, în special în rândul tinerilor, dovedesc că există încă un apetit pentru un fel de alternativă solidă de stânga atât la Centrul Laburist, cât și la Partidul Conservator. Unul dintre principalele motive pentru înfrângerea grea a lui Corbyn în alegerile din 2019, dar și pentru performanța sa din 2017, a fost problema Brexit.

„Brexit” a fost denumirea dată deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, printr-un referendum din 2015, o decizie provocată de undele de șoc ale hotărârilor anterioare și care va crea și mai multe unde de șoc pentru viitor.

Problema Uniunii Europene a divizat mult timp stânga. În timp ce conservatorii și laburiștii de centru au fost uniți în sprijinul lor pentru UE, Michael Foot s-a numărat printre principalii susținători ai neaderării la Uniune . De asemenea, Kinnock și Blair au susținut puternic UE, în timp ce John Major a avut un ghimpe eurosceptic mereu prezent în coasta sa din așa-numita facțiune „Maastricht Rebel” a Partidului Conservator.

Această schimbare de partid a ajuns în cele din urmă la un punct culminant în 2001, când Tony Blair și-a continuat conducerea pro-UE a Partidului Laburist, în timp ce Iain Duncan Smith a devenit primul lider eurosceptic al Partidului Conservator. Deși Smith nu a ajuns nici măcar la alegerile din 2005, fiind înlăturat intern în 2003, conducerea sa a marcat un punct de cotitură în politica britanică, pe măsură ce opoziția față de UE a câștigat tot mai mulți adepți.

În 2015 și la alegerea lui Jeremy Corbyn ca lider laburist, relația sa cu UE era destul de complicată. Corbyn a fost un acolit al lui Michael Foot, își exprimase opiniile eurosceptice în trecut, iar acum a trebuit să se confrunte cu o bază laburistă care votase în cea mai mare parte pentru rămânerea în UE la referendumul din 2015, dar și cu nevoia de a mulțumi categoria pe care se baza, a muncitorilor industriali din nord, care votaseră în mare parte să părăsească UE.

Această ciocnire l-a pus pe J. Corbyn în impas în problema Brexit. În cele din urmă, el a ales să renunțe la vechile sale viziuni eurosceptice dure și, în pofida inaderenței sale la viziunea lui Blair, și-a asumat – numai de această dată – o poziție moderată, pledând pentru un „Brexit ușor” și chiar pentru un al doilea referendum privind apartenența la UE.

Această confuzie a funcționat în conducerea din 2017, când a candidat împotriva unui lider slab, la fel de conflictual, Theresa May, o femeie care a susținut cu tărie rămânerea în Uniunea Europeană și acum a avut ghinionul de a fi cea care trebuiea să completeze retragerea din UE și, în timp ce atât May, cât și Corbyn s-au împiedicat de problema Brexit, alte aspecte, precum austeritatea și securitatea națională, au fost în centrul atenției, permițându-i lui Corbyn să-și folosească agenda „radicală” în avantajul său, câștigând 18 procente în sondaje.

Această strategie și-a găsit sfârșitul la alegerile generale din 2019, când Corbyn s-a confruntat cu cel mai rău adversar pe care probabil l-ar fi putut putea avea, Boris Johnson.

Boris Johnson și Jeremy Corbyn s-au situat pe poziții contradictorii în aproape toate problemele, cu excepția ieșiri britanice din Uniunea Europeană. Dar în timp ce Corbyn s-a reorientat către centru pentru a-i împăca pe laburiștii rămași, Boris Johnson a fost un susținător ferm al Brexitului de-a lungul întregii sale cariere politice, devenind un erou pentru clasa muncitoare britanică, ce disprețuia concurența străină din Europa de Est și Africa și care dorea o politică mai dură împotriva imigrației. Boris Johnson a folosit ambele probleme pentru a pleda cu succes împotriva apartenenței Marii Britanii la UE.

În mod paradoxal, un om provenind dintr-o familie bogată, care a mers la prestigiosul (și privatul) colegiu Eton, a devenit un simbol al clasei muncitoare, într-o măsură mai mare decât a fost Jeremy Corbyn, cineva care a trebuit cu adevărat să-și găsească o cale de ieșire din sărăcie. Atitudinea dură anti-UE a lui Boris Johnson – „Să facem Brexit” – a dus cu succes la implozia finală a relației complicate a stângii laburiste cu Uniunea Europeană, în timp ce laburiștii au suferit o înfrângere și mai mare decât în 1983, sub „Brexitul moale” al lui Corbyn.

Cea mai rea parte pentru membrii stângii laburiste este că, așa cum am menționat anterior, propriii lor susținători nu i-au mai sprijinit, în timp ce clasa muncitoare britanică, principala bază de sprijin pentru organizații precum Militant sau pentru politicieni precum Foot și Corbyn, s-a revoltat la 10, apoi 20, apoi 30 și apoi 40 de ani, din cauza decalajului tot mai evident între veniturile celor săraci și cele ale oamenilor înstăriți, provocat de Thatcher, continuat de Major, Blair, Brown și Cameron.

Această furie a explodat în cele din urmă cu prilejul referendumului din 2015 pe tema ieșirii din Uniunea Europeană, majoritatea alegătorilor nefiind interesați cu adevărat de substanța problemei, ci doar însetați de un tip de acțiune radicală pentru a-și afișa furia față de „ordinea centristă” care a prins rădăcini în ambele partide.

Revolta pe care Corbyn a declanșat-o oarecum cu succes în 2017 împotriva candidatului „Ordinului Centrist”, care a fost Theresa May, i-a provocat căderea în 2019, când Boris Johnson, imaginea Brexitului, s-a proclamat și mai bombastic ca lider al maselor muncitoare britanice care au căutat să-i alunge pe centriștii lași și pe birocrații de la Bruxelles. Contradicțiile laburiștilor de stânga cu privire la cea mai importantă problemă a zilei i-au determinat pe membrii clasei muncitoare britanice să voteze în masă pentru Partidul Conservator, zdrobind zidul roșu și trimițând încă o dată laburiștii de stânga într-o perioadă de criză.

În ultimii ani, se desfășoară o scenă familiară. Corbyn nu a avut de ales decât să demisioneze după catastrofa din 2019, când Keir Starmer l-a înlocuit ca principal om al laburiștilor. Starmer s-a afirmat inițial ca un candidat care continua politica lui Corbyn, dar în ultimii 5 ani a pivotat mult spre centru, ordonând chiar propria sa represiune în stil Kinnock împotriva stângii laburiste, care a lăsat-o și mai slăbită decât era înainte. Dar această strategie a dat din nou roade, deoarece Partidul Laburist a deschis un alt avans masiv în sondaje față de conservatori prin dezastrele actualului guvern al lui Johnson, precum și prin eșecul lui Truss și prin administrația lui Sunak, care se dovedește a fi un eșec.

Dacă Keir Starmer este Neil Kinnock sau Tony Blair, rămâne de văzut în acest an, când cetățenii Marii Britanii vor merge la vot, dar un lucru este cert: dacă gambitul centrist al lui Starmer plătește dividende, atunci acesta va fi încă unul dintr-o serie aparent fără sfârșit de pierderi pentru stânga laburistă și ar trebui să inspire cu siguranță o perioadă de profundă introspecție, pentru a rezolva în cele din urmă cea mai mare problemă a acesteia, electivitatea, astfel încât să sperăm ca epoca de aur, a conducerii lui Clement Attlee, să strălucească din nou asupra stângii laburiste.

2 thoughts on “Reflecții asupra uneia dintre direcțiile politicii britanice a ultimelor decenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Misiunea eșecului în cariera de elev

de Daria Nastasă, clasa a XI-a B Fotografiile din acest articol au fost realizate de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B. „Eșecul este foarte important. Vorbim despre succes tot timpul. Reziliența la eșec sau transformarea eșecului într-o oportunitate este cea care duce la succes. Am cunoscut persoane care nu vor să încerce, de teama de […]

Read More
Miscelanee

Alegerile parlamentare și prezidențiale din 1990: un nou început

de Cristian Păun, clasa a XI-a A Imaginea reprezentativă: „Întoarcerea la Europa a țărilor fost comuniste”, desen de Fritz Behrendt pentru revista Frankfurter Allgemeine Zeitung Sursă imagine: https://www.reddit.com/r/PropagandaPosters/comments/172u3wy/the_return_of_the_eastern_bloc_countries_to/ Este o frumoasă zi de mai, te trezești datorită unei raze de soare care ți-a pătruns prin fereastră, având grijă să nu pui prea multă presiune asupra […]

Read More
Miscelanee

Explorarea artei culinare

de Maria Pătrășcuță, clasa a IX-a B Sursă imagine: https://artelesistiintelevietii.files.wordpress.com Bucătăria, mai mult decât un spațiu dedicat pregătirii hranei, devine un teritoriu vast al creativității și al descoperirii în lumea artei culinare. Pentru mulți dintre noi, a găti poate reprezenta o experiență unică, un act de expresie artistică ce îmbină pasiunea pentru arome și texturi, […]

Read More