Articole

  • „Aquamarina”, expoziție de acuarelă

    de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B În data de 18 iulie 2024, la Muzeul Marinei Române din Constanța, am avut ocazia de a participa la un eveniment deosebit: „Aquamarina”, vernisajul lui Vasile Trandafir. Expoziția, bine primită de critici și de publicul larg, a constat într-o serie de lucrări inedite, ce reflectă stilul distinct al…

    Citeste articol

  • Vânt dinspre apus, vânt dinspre răsărit

    de Antonia Mîndru – Mary Poppins, n-ai să mai pleci niciodată de la noi, nu-i așa?– Am să stau până o să se schimbe vântul, zise ea scurt și stinse lampa. (P.L. Travers, Mary Poppins) Cu pătura trasă peste cap, la lumina slabă a unei lanterne, nu reușeam niciodată să-mi stăpânesc lacrimile, citind acest dialog.…

    Citeste articol

  • Extended Families

    Sursă imagine: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cornelis_de_Vos_-_Family_Portrait_-_WGA25308.jpg Autor: prof. Bogdan Georgiana Extended Families ( Part 2) Historians have always been in search of documents and proofs of the way in which early modern England families functioned and they have been interested in discussing and analysing the different types of families and households of the period. According to Patricia Crawford,…

    Citeste articol

  • Tablourile reporterului artistic de război Nicolae Grigorescu: tranziția către o viziune modernă

    de Elena-Luminița Hrițcu, profesor de limba și literatura română Imagine: Spionul, pictură de Nicolae Grigorescu Sursă imagine: https://mnar.ro/descopera/galerii-permanente/74-galeria-de-arta-romaneasca-moderna/lucrari-in-galeria-de-arta-romaneasca-moderna/72-spionul-nicolae-grigorescu În ultimele decenii ale veacului al XIX-lea, pictorul Nicolae Grigorescu, printr-un fragment al creației sale, se situează oarecum în continuarea direcției impuse de Theodor Aman prin tablourile sale de inspirație istorică. În egală măsură, însă, pictura sa…

    Citeste articol

  • De la îndoială, la încredere: transformarea personală care mi-a schimbat viața

    de Andreea Ologu, clasa a XI-a B Ce semnificație atribuim conceptului de „încredere în sine”? Încrederea în sine reprezintă sentimentul de siguranță pe care îl avem în privința a ceea ce suntem și a ceea ce putem realiza. Aceasta nu presupune aroganță sau complex de superioritate, ci apreciere pozitivă și realistă a propriilor calități și…

    Citeste articol