Articole

  • Lectura în secolul fanariot

    de Elena-Luminița Hrițcu, profesor de limba și literatura română Sursă imagine: https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2013/02/02/istoria-sindipii-povesti-orientale/ „Ştim prea bine: în Principatele secolului al XVIII-lea nu se citea. Este secolul deplinei decadenţe intelectuale a românilor, nu numai a celei morale şi politice”. Afirmaţia reprodusă anterior, excerptată din lucrarea de referință a lui Pompiliu Eliade, Influența franceză asupra spiritului public în…

    Citeste articol

  • Porumbelul voiajor, mașinăria perfectă pentru zbor

    de Ana-Maria Dincă, clasa a IX-a B Pentru el, nu contează că în față ar putea fi furtună, ceață, vânt puternic, caniculă, fire electrice, șoimi sau doar o zi perfectă pentru zbor, pentru el contează că vine spre casă. Folosit încă din Antichitate pentru a transmite mesaje în timp scurt pe distanțe mari, iar mai…

    Citeste articol

  • Evoluția tehnologiei și viitorul educației

    de Darius Szasz, clasa a IX-a B Sursă imagine: https://covera.ro/beneficiile-tehnologiei-in-educatie/ Când mă gândesc la cum a fost educația în trecut, îmi dau seama cât de mult s-a schimbat odată cu evoluția tehnologiei. Dacă înainte elevii învățau din manuale tipărite și luând notițe, astăzi, avem acces la o întreagă lume digitală chiar pe telefoanele sau laptopurile…

    Citeste articol

  • Noble Families in the Seventeenth Century in England

    Sursa: https://www.gettyimages.com/photos/17th-century?page=5 Autor: prof. Bogdan Maria-Georgiana Nobility titles have a long history and their usage has also changed throughout time, and they have played important roles in the unfolding of different periods in history of one country or another. However, this aspect has changed a lot in the modern period and the members belonging to…

    Citeste articol

  • Peisajul cultural din Țările Române sub fanarioți: o introducere

    de Elena-Luminița Hrițcu, profesor de limba și literatura română Sursă imagine: http://lyberti.com/constantin-mavrocordat-domnitor-de-origine-greaca-cel-care-i-a-pus-pe-preoti-sa-tipareasca-carti-bisericesti-in-limba-romana/ În genere, se consideră că intervalul 1711/1716-1821, cunoscut drept secolul fanariot, reprezintă un hiatus sub raportul realizărilor de ordin intelectual şi artistic. Dacă se aplică metoda comparativă, faptul pare cu atât mai evident. Secolul anterior, al XVII-lea, fusese marcat de activitatea unor cărturari…

    Citeste articol