Alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024 – România la răscruce

de Păun Cristian-Andrei, clasa a XII-a A

Sursă imagine: www. adevarul.ro

Odată cu începutul anului şcolar, majoritatea elevilor se concentrează asupra drumului anevoios pe care îl vor traversa pâna în vara anului viitor. Fiind elev în clasa a XII-a, simt că mă aflu într-un moment hotărâtor al vieții mele. Gândurile despre viitor îmi ocupă sufletul aproape constant. Emoțiile mele sunt în deplină concordanță cu anul 2024, când România își alege viitorul.

Anul acesta, românii își vor vota reprezentanții în parlamentul țării şi își vor alege următorul preşedinte. Nu trebuie să mai subliniez cât de importante sunt aceste alegeri, cu atât mai mult pentru adolescenți ca mine, care vor împlini optsprezece ani și vor putea vota pentru prima dată în viața lor.

Democrația autohtonă a traversat o perioadă de criză întinsă pe mulți ani. După ce entuziasmul revoluționar i-a determinat pe români să participe în număr mare la alegerile din 1990, interesul pentru desemnarea membrilor clasei politice conducătoare s-a diminuat vizibil și, la aproape fiecare alegere ulterioară, prezența la urne a scăzut. Astfel, la alegerile parlamentare din 2020, s-a înregistrat un record negativ: doar 32% dintre cei cu drept de vot și-au exprimat opțiunea politică.

De ce? Românii cred că membrii clasei politice sunt corupți și incompetenți. Însă totul se poate schimba în 2024. La alegerile europarlamentare din iunie, s-a înregistrat o prezență la urne de 52%, ceea ce reprezintă o rază de speranță pentru sănătatea democrației române, deschizând o perspectivă optimistă privind participarea la votul din toamnă.

România este la răscruce. Cine va câştiga lupta ce se va desfășura în două tururi? Din păcate, eu nu sunt clarvăzător, deci, nu pot să mă pronunț. Însă un lucru îmi este clar: alegerile ce urmează au potențialul de a situa România pe drumul dezvoltării stabile, dar uneori nedemocratice sau pe drumul unei schimbări radicale, cu toate tulburările inerente.

Alegerea va fi a ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Despre muzică și adolescență

de Darius Szasz, clasa a IX-a B Sursă imagine: www. reddit.com Muzica este omniprezentă în viața noastră, o auzim când mergem pe stradă, când deschidem telefonul, în mașină, la radio. Dar te-ai întrebat vreodată cu ce ne ajută pe noi, adolescenții? Eu mi-am adresat această întrebare și cred că am obținut câteva răspunsuri. Muzica are […]

Read More
Miscelanee

Stresul- definiția succesului sau a eșecului?

de Nastasă Daria, clasa a XII-a B Sursă imagine: www.pinterest.com Stresul, o realitate atât de cunoscută și de obișnuită pentru mulți dintre noi, este un factor inevitabil în existența fiecărui individ, indiferent de etapa vieții, care afectează sănătatea fizică și psihică, obiceiurile și activitățile zilnice, performanța educațională ori la locul de muncă, relațiile interpersonale, dar […]

Read More
Miscelanee

Porumbelul voiajor, mașinăria perfectă pentru zbor

de Ana-Maria Dincă, clasa a IX-a B Pentru el, nu contează că în față ar putea fi furtună, ceață, vânt puternic, caniculă, fire electrice, șoimi sau doar o zi perfectă pentru zbor, pentru el contează că vine spre casă. Folosit încă din Antichitate pentru a transmite mesaje în timp scurt pe distanțe mari, iar mai […]

Read More