Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” pe podiumul Concursului Național de Știință și Tehnologie pentru Elevi „RoSEF”

de Trandafir Cristina-Ioana, clasa a X-a B

            În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2023, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, în colaborare cu Societatea Științifică „Cygnus”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și ASSIST Software din Suceava, etapa națională a celei de-a XIV-a ediții a Concursului Național de Știință și Tehnologie pentru Elevi „RoSEF”, la care elevi din toată țara au avut prilejul de a-și prezenta proiecte de inventică şi cercetare.

            Concursul s-a desfășurat pe 4 secțiuni (științe fundamentale, științe aplicate, tehnologia informației și robotică), dedicate atât elevilor juniori, cât și seniorilor liceeni.

            Juriul a fost format din prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian (USV), prof. univ. dr. ing. Dan Laurențiu Milici (USV), conf. univ. dr. ing. Ovidiu Schipor (USV), s.l. dr. ing. Traian Lucian Severin (USV), s.l. dr. ing. Constantin Ungureanu (USV), prof. Magdalena Cosovanu (Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea), ing. Alexandru Nistor (ASSIST Software Suceava), cu sprijinul organizatoric al prof. Victor Șutac și al voluntarilor de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava.

            Cei 80 de elevi participanți, din 18 instituții școlare, au concurat pentru un loc la competiția International Science and Engineering Fair „ISEF”, care se va desfășura în luna mai a anului 2024, în Statele Unite ale Americii, dorind totodată să-și asigurare participarea și în alte concursuri de proiecte organizate în  Taiwan, Indonezia, Turcia, Tunisia, Spania, Luxemburg, Elveția.

            Concursul Național de Știință și Tehnologie pentru Elevi „RoSEF” este înscris în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare, aprobat de Ministerul Educației, nr. 24350/ 2023, domeniul 1. Concursuri școlare pe domenii, secțiunea 2, Concursuri școlare interdisciplinare și transdisciplinare poz. 97.

            Anul acesta, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie a participat la „RoSEF” cu trei echipe formate din elevi de gimnaziu, coordonați de doamna profesor Mihaela Fulea și domnul profesor Florin Șerbu și din elevi de liceu, ai căror coordonatori au fost domnii profesori Laurențiu Bulgaru și Florin Șerbu.

            În prima zi, cele trei echipe reprezentative ale Liceului Teoretic „Carmen Sylva” Eforie, prezente la Concursul Național de Știință și Tehnologie pentru Elevi „RoSEF”, au participat la două experimente de laborator, „Determinarea caracteristicilor funcționale ale panourilor fotovoltaice” – laborator didactic și „Comunicaţii vehiculare prin lumină vizibilă” – laborator de cercetare, organizate de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava.

            A doua zi, a debutat cu aranjarea standurilor de către elevi. Jurizarea se apropia cu paşi repezi, iar emoțiile atingeau cote maxime. Juriul s-a declarat interesat de proiectele tuturor elevilor şi nu a ezitat să acorde sfaturi. Totodată, nici participanţii nu s-au lăsat mai prejos şi au făcut schimb de informaţii şi idei cu colegii de stand.

            Premierea a avut loc în seara concursului, când profesorii şi autorii proiectelor au aşteptat nerăbdători să afle rezultatele. Munca fiecăruia s-a reflectat în premiul câştigat, iar echipele şcolii noastre au pus din nou liceul pe harta naţională a celor mai bune proiecte de ştiinţă.

            La categoria junior, premiul al II-lea a fost obținut pentru proiectul „Stația meteo Carmen Sylva micro:bit”, de către elevii Vranciu Maya Sofia și Gelmambet Ayan – clasa a VI-a A, avându-i drept profesori coordonatori pe doamna Mihaela Fulea și domnul Florin Șerbu.

            Elevii de liceu, participanți la categoria senior, au obținut, de asemenea, premii notabile. Pemiul al II-lea a fost obținut cu proiectul „Analiza cutremurelor înregistrate în 2023. Avertizor seismic”, realizat de către elevii Joavină Irina-Teodora, Trandafir Cristina-Ioana – clasa a X-a B și Vranciu David-Alexandru – clasa a X-A, profesor coordonator Florin Șerbu și Premiul al III-lea, cu proiectul „Calitatea apei”, aparținând elevilor Timofte Sabin Iulian, Ionescu Rareș Ștefan și Neagu Alexandru Marius, clasa a IX-a A, profesori coordonatori fiind domnii Laurențiu Bulgaru și Florin Șerbu.

            Concursul la care am participat a fost o provocare pentru care ne-am pregătit din greu. Perseverența și implicarea au fost două cuvinte-cheie pe care le-am avut în minte pe tot parcursul pregătirilor pentru competiție. Deşi competiţia a fost strânsă, atenţia la detalii şi îndemânarea de care am dat dovadă, ne-a departajat de restul echipelor prezente. Pe lângă experienţa concursului, delegaţia Liceului Teoretic „Carmen Sylva” a ales să exploreze și misterele orașului Suceava, vizitând Cetatea de Scaun a Sucevei, un loc încărcat de emoție și istorie. Zidurile fortăreței, ce ascund secrete vechi de sute de ani, s-au lăsat cercetate de elevii curioși. Impresiile participanților la această experiență au fost variate, însă ceea ce contează cel mai mult este rezultatul final care a făcut din niște elevi timizi, premianți la unul dintre cele mai importante concursuri de știință din România.

            Experiența la Rosef 2023 a fost cu adevărat memorabilă. De la distracția călătoriei în sine, până la emoțiile intense ale participării și momentul câștigării unor premii, fiecare aspect a contribuit la o amintire de neuitat.

Joavină Irina-Teodora, clasa a X-a B

            Participarea la RoSef 2023, ne-a deschis noi orizonturi pe care acum suntem capabili să le explorăm şi ne-a dezvoltat spiritul de echipă. În urma acestei experiențe, am învățat că munca asiduă nu rămâne niciodată nerăsplătită și că, dacă îți dorești ceva cu adevărat, trebuie să lucrezi până vei culege roadele. Chiar dacă drumul pe care îl ai de parcurs pare greu, nu uita că nu ești singur, iar colegii şi profesorul mentor vor fi acolo pentru tine, pentru a te călăuzi. Dacă ești inovator și îți doreşti să contribui, fie și cu puțin, la schimbarea lumii înconjurătoare, concursul RoSef reprezintă ocazia potrivită pentru a te face remarcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Uncategorized

Interferenţe culturale, conexiuni şi schimburi de valori în spaţiul românesc

de Trandafir Cristina-Ioana, clasa a X-a B             Parteneriatele școlare au avut întotdeauna un impact puternic asupra sensibilității și expresiei culturale ale elevilor, precum și asupra competențelor lor sociale și civice. Răspunzând cerințelor sociale și comunitare, școala trebuie să orienteze întregul său demers asupra elevilor, iar transformarea reală a acestora în actori principali ai demersului […]

Read More
Evenimente

Une expérience inoubliable

Erasmus+ est le programme de l’UE pour l’éducation, la formation, la jeunesse et le sport. Son budget est estimé à 26,2 milliards d’euros. Ce montant représente presque le double du financement du programme précédent (2014-2020). Le programme pour la période 2021-2027 met fortement l’accent sur l’inclusion sociale, sur la transition verte et numérique et sur […]

Read More
Evenimente

O experiență de neuitat

Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.Bugetul acestuia este estimat la 26,2 miliarde EUR. Această sumă reprezintă aproape dublul finanțării de care a beneficiat programul anterior (2014-2020).Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.Sprijină […]

Read More