Despre muzică și adolescență

de Darius Szasz, clasa a IX-a B

Sursă imagine: www. reddit.com

Muzica este omniprezentă în viața noastră, o auzim când mergem pe stradă, când deschidem telefonul, în mașină, la radio. Dar te-ai întrebat vreodată cu ce ne ajută pe noi, adolescenții? Eu mi-am adresat această întrebare și cred că am obținut câteva răspunsuri.

Muzica are un efect de relaxare. După o zi lungă și stresantă de școală, când simțim că totul devine prea greu, o melodie a unui artist preferat poate să ne calmeze. De multe ori, muzica este ca un prieten care ne ascultă fără să ne judece. Audiind fie un beat rapid, fie o piesă mai lentă, simțim că stresul se diminuează.

Muzica ne dă curaj. Sunt momente în care simțim ca nu putem să trecem peste ceva greu, iar în astfel de situații, o melodie motivațională, care vorbește despre visuri sau despre a nu renunța, ne face să credem ca totul este posibil. Pe lângă asta, ne putem regăsi în versurile unei piese, indiferent dacă este una tristă ori ritmată.

De asemenea, muzica este o formă de exprimare, pe care noi, adolescenții, când nu știm exact cum să spunem ce simțim, o utilizăm. Într-o creație muzicală, putem găsi versuri care parcă sunt scrise pentru noi. Poate avem o zi urâtă, o inimă frântă, poate ne bucurăm de ceva frumos, muzica este acolo, răspunzând fiecărui sentiment.

Am observat că noi, adolescenții, punem mult accent pe identitatea artistului nostru preferat, căreia îi atribuim capacitatea de a comunica ceva despre noi, ceea ce îi ajută pe ceilalți să ne cunoască mai bine. Artistul sau trupa pe care îl/o ascultăm cel mai frecvent devine, cumva, o parte din identitatea noastră. El/Ea ajunge să ne reprezintă emoțiile, valorile și chiar stilul de viață. De multe ori, discuțiile dintre adolescenți încep cu întrebarea: ,,Cine este artistul tău preferat?” sau ,,Ce gen de muzică asculți?”. Opțiunile muzicale pot dezvălui ce fel de persoană ești.

Nu în ultimul rând, muzica ne ajută să ne apropiem de ceilalți. Fie că e vorba despre momentele în care cântăm împreună cu prietenii noștri, fie de momentele în care descoperim că altcineva are aceeași melodie preferată, muzica generează legături, ne permite să simțim că facem parte dintr-o comunitate.

Pe mine, muzica mă ajută enorm să îmi gestionez emoțiile. Sunt momente în care mă simt trist, pierdut sau plictisit. Atunci, îmi pun căștile pe urechi și aleg o melodie care să mă ajute să mă descarc sau să mă încarc cu energie. Uneori, muzica mă face să plâng și simt că astfel mă eliberez de greutatea care mă apasă. Alteori, mă face să simt ca lucrurile nu sunt chiar atât de rele pe cât le vedeam eu.

Astfel, muzica ne ajută pe noi, adolescenții, să ne regăsim, să mergem mai departe, indiferent de dificultățile cu care ne confruntăm uneori. Ea este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Stresul- definiția succesului sau a eșecului?

de Nastasă Daria, clasa a XII-a B Sursă imagine: www.pinterest.com Stresul, o realitate atât de cunoscută și de obișnuită pentru mulți dintre noi, este un factor inevitabil în existența fiecărui individ, indiferent de etapa vieții, care afectează sănătatea fizică și psihică, obiceiurile și activitățile zilnice, performanța educațională ori la locul de muncă, relațiile interpersonale, dar […]

Read More
Miscelanee

Porumbelul voiajor, mașinăria perfectă pentru zbor

de Ana-Maria Dincă, clasa a IX-a B Pentru el, nu contează că în față ar putea fi furtună, ceață, vânt puternic, caniculă, fire electrice, șoimi sau doar o zi perfectă pentru zbor, pentru el contează că vine spre casă. Folosit încă din Antichitate pentru a transmite mesaje în timp scurt pe distanțe mari, iar mai […]

Read More
Miscelanee

Evoluția tehnologiei și viitorul educației

de Darius Szasz, clasa a IX-a B Sursă imagine: https://covera.ro/beneficiile-tehnologiei-in-educatie/ Când mă gândesc la cum a fost educația în trecut, îmi dau seama cât de mult s-a schimbat odată cu evoluția tehnologiei. Dacă înainte elevii învățau din manuale tipărite și luând notițe, astăzi, avem acces la o întreagă lume digitală chiar pe telefoanele sau laptopurile […]

Read More