„Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski – o capodoperă a literaturii universale

de Pătrășciuc Denisa, clasa a IX-a B

În operele sale, Feodor Mihailovici Dostoievski transpune evenimente istorice și trăiri proprii, reușind să pună în valoare ființa umană, viciile sale, traiul dificil și nedrept. Personajele sale sunt adesea nedreptățite de viață, trecând prin diferite situații care le împing la gesturi extreme.

Reputatul scriitor rus are ca surse de inspirație dramele din familia sa, precum și propriile experiențe. Acesta a trăit tragedii iscate din neadaptarea la condițiile exterioare. Scriitorul este închis și condamnat la moarte în anul 1849, totuși, scapă și este trimis în Siberia, unde se îmbolnăvește de epilepsie. După ce soția lui moare, în anul 1864, autorul cade pradă deznădejdii și devine sclavul pierzaniei și al jocurilor de noroc. Inspirându-se din propria viață, acesta scrie „Crimă și pedeapsă” și „Jucătorul”.

„Crimă și pedeapsă” este un roman psihologic, care urmărește viața unui fost student la Drept, forțat de criza financiară să renunțe la studii. Raskolnikov amanetează bunuri cu valoare mai mult sentimentală decât materială, pentru a putea supraviețui, dar consideră că persoanele fară nicio nuanță de compasiune pentru starea sa precară nu au ce căuta în societate. Astfel, ajunge să o urască pe o batrână (disprețuită, de altfel, de toată lumea) care deține un amanet. Ideeile sale s-au transformat curând în fapte, iar tânărul a fost nevoit să o ucidă și pe sora bătrânei pentru a nu fi prins.

Deși Raskolnikov poate fi catalogat drept un criminal, acțiunile sale au o oarecare justificare. El a fost împins de societate și de neajunsurile sale să comită fapte condamnabile. Faptul că personajul nu este construit exclusiv în registru negativ se susține prin generozitatea de care dă dovadă: în pofida lipsurilor care îi marcau existența, din puținul lui, încerca să-i ajute pe cei ca el, a căror viață era un drum greu de parcurs.

În concluzie, Feodor Dostoievski a reușit să ilustreze, prin personajul său, tânărul Rodion Raskolnikov, tipul intelectualului inadaptat în societate, aspirând la absolut în tot ceea ce face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări de lectură

„Myth: Stories from World Mythology” de Sarah Bartlett

de Ismail Arys, clasa a X-a B „Myth: Stories from World Mythology” de Sarah Bartlett este o carte scrisă în limba engleză, ce reunește mituri, legende și teme din diferite colțuri ale lumii și le prezintă într-o manieră simplificată, pentru a fi accesibile tuturor. Dacă ești atras de mitologia asiatică, egipteană, nordică, europeană, africană sau […]

Read More
Recomandări de lectură

🎭 „Adevărul se joacă pe scenă” – Recenzie a volumului „If We Were Villains” de M.L. Rio

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B Imaginea reprezentativă a fost generată cu Chat GPT. If We Were Villains este un roman intens, poetic și întunecat, care îmbină drama shakespeariană cu o poveste de mister captivantă. Cartea urmărește viața a șapte studenți la un conservator de arte dramatice, unde granița dintre realitate și ficțiune se estompează […]

Read More
Miscelanee Recomandări de lectură

Ce mai citesc adolescenții de astăzi?

de Beatrice Onofrei, clasa a IX-a B Dintotdeauna, lectura a fost un mijloc prin care oamenii s-au relaxat și, totodată, au întreprins călătorii imaginare în lumile variate ale cărților citite, trecând dincolo de limitele ființei umane.Chiar dacă mulți adolescenți din ziua de astăzi renunță la această activitate din diverse motive, precum lipsa de timp, existența […]

Read More