Despre muzică și adolescență

de Darius Szasz, clasa a IX-a B

Sursă imagine: www. reddit.com

Muzica este omniprezentă în viața noastră, o auzim când mergem pe stradă, când deschidem telefonul, în mașină, la radio. Dar te-ai întrebat vreodată cu ce ne ajută pe noi, adolescenții? Eu mi-am adresat această întrebare și cred că am obținut câteva răspunsuri.

Muzica are un efect de relaxare. După o zi lungă și stresantă de școală, când simțim că totul devine prea greu, o melodie a unui artist preferat poate să ne calmeze. De multe ori, muzica este ca un prieten care ne ascultă fără să ne judece. Audiind fie un beat rapid, fie o piesă mai lentă, simțim că stresul se diminuează.

Muzica ne dă curaj. Sunt momente în care simțim ca nu putem să trecem peste ceva greu, iar în astfel de situații, o melodie motivațională, care vorbește despre visuri sau despre a nu renunța, ne face să credem ca totul este posibil. Pe lângă asta, ne putem regăsi în versurile unei piese, indiferent dacă este una tristă ori ritmată.

De asemenea, muzica este o formă de exprimare, pe care noi, adolescenții, când nu știm exact cum să spunem ce simțim, o utilizăm. Într-o creație muzicală, putem găsi versuri care parcă sunt scrise pentru noi. Poate avem o zi urâtă, o inimă frântă, poate ne bucurăm de ceva frumos, muzica este acolo, răspunzând fiecărui sentiment.

Am observat că noi, adolescenții, punem mult accent pe identitatea artistului nostru preferat, căreia îi atribuim capacitatea de a comunica ceva despre noi, ceea ce îi ajută pe ceilalți să ne cunoască mai bine. Artistul sau trupa pe care îl/o ascultăm cel mai frecvent devine, cumva, o parte din identitatea noastră. El/Ea ajunge să ne reprezintă emoțiile, valorile și chiar stilul de viață. De multe ori, discuțiile dintre adolescenți încep cu întrebarea: ,,Cine este artistul tău preferat?” sau ,,Ce gen de muzică asculți?”. Opțiunile muzicale pot dezvălui ce fel de persoană ești.

Nu în ultimul rând, muzica ne ajută să ne apropiem de ceilalți. Fie că e vorba despre momentele în care cântăm împreună cu prietenii noștri, fie de momentele în care descoperim că altcineva are aceeași melodie preferată, muzica generează legături, ne permite să simțim că facem parte dintr-o comunitate.

Pe mine, muzica mă ajută enorm să îmi gestionez emoțiile. Sunt momente în care mă simt trist, pierdut sau plictisit. Atunci, îmi pun căștile pe urechi și aleg o melodie care să mă ajute să mă descarc sau să mă încarc cu energie. Uneori, muzica mă face să plâng și simt că astfel mă eliberez de greutatea care mă apasă. Alteori, mă face să simt ca lucrurile nu sunt chiar atât de rele pe cât le vedeam eu.

Astfel, muzica ne ajută pe noi, adolescenții, să ne regăsim, să mergem mai departe, indiferent de dificultățile cu care ne confruntăm uneori. Ea este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Lectura – regăsirea mea

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B Lectura constituie unul dintre cele mai importante aspecte în viața unui adolescent. La această vârstă, individul se află în formare, descoperă ceea ce îi place și ce nu agreează, ceea ce îl definește sau nu. Consider că lectura reprezintă unul dintre modurile favorabile prin intermediul cărora o persoană […]

Read More
Miscelanee

A fi prezent nu este totul

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B Sursă imagine: www.pinterest.com Empatia reprezintă un concept ce poate fi definit și înțeles într-o multitudine de moduri. Însă pentru mine, empatia a devenit, de curând, un stil de viață.  În ultima perioadă a vieții mele, am cunoscut o mulțime de oameni și mi s-a oferit ocazia de a-mi […]

Read More
Miscelanee

Studiul, munca și examenul de bacalaureat: cum am reușit să înfrunt stresul și să găsesc echilibrul

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B Imaginea reprezentativă a fost generată cu ChatGPT. Ultimul an de liceu este perceput, de obicei, ca un moment de efervescență, plin de emoții și de visuri privind viitorul. În cazul meu, însă, a fost un amestec de responsabilități, muncă sistematică și momente de stres. Cei din jurul meu […]

Read More