Milset Expo-Sciences Europe 2024, Bosnia şi Herţegovina

Trandafir Cristina Ioana, clasa a XI-a B

            În perioada 15-20 iulie 2024, două delegații ale Liceului Teoretic „Carmen Sylva” Eforie şi una a Liceului Teoretic „Ovidius” Constanța au participat alături de două cadre didactice, domnul profesor Onoaie Emilian și doamna profesoară Leu Sorina-Maria, la Milset Expo-Sciences, în Sarajevo, capitala statului Bosnia și Herțegovina. Evenimentul la care ne-am calificat pentru participare a constituit o expoziție ce și-a dorit promovarea proiectelor științifice ale tinerilor din toată lumea, într-un mediu multicultural.

            În data de 16 iulie, expoziția a fost declarată deschisă, printr-o ceremonie inedită, marcată prin defilarea steagurilor, astfel încât parada a reunit tineri din Germania, Italia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Africa de Sud, Spania, Emiratele Arabe Unite, Mexic, Regatul Unit al Marii Britanii, Luxemburg, Țările de Jos, Turcia, Elveția, Franța și România. Odată deschisă expoziția, fiecare participant a avut ocazia să interacționeze cu alți tineri și să afle cât mai multe despre ideile și proiectele acestora. Plasticul biodegradabil din surse regenerabile, frunzele artificiale ce pot susține viața pe pământ și în spațiu, filtrarea de nisip cu ajutorul nisipului procesat și biomaterialul consolidat cu titan au fost câteva dintre cele mai ingenioase proiecte prezente în cadrul expoziției.

            Delegația României a avut trei proiecte înscrise, „Analysis of earthquakes recorded in 2023. Seismic warning”, „Water quality measuring device”- Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie și „Light polarization”- Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța.

            Prima zi a expoziției a fost urmată de o conferință a tinerilor cetățeni, unde participanții au fost împărțiți în grupe, în vederea dezbaterii și găsirii unei soluții privind schimbarea energiei și reformarea economiei către una „verde”.

            Expoziția a continuat în cea de-a doua zi, fiind urmată de o nouă conferință, „Women in STEM”, ai cărei invitați ne-au împărtășit din experiența lor în această sferă și ne-au explicat cât de valoroase sunt fetele care fac parte din acest domeniu. Ziua a fost încheiată de seara culturală, unde fiecare delegație și-a prezentat tradițiile, cultura, gastronomia și folclorul în fața celorlalți, într-un program prestabilit, iar delegația României a reușit să mobilizeze un număr uriaș de participanți la horă.

            Zilele ce au urmat expoziției au fost pline de aventură și cunoaștere, întrucât gazdele bosniace ne-au dus într-un tur al orașului Mostar, situat pe râul Neretva. Orașul a fost numit după paznicii podului (mostari) care păzeau Stari Most (Podul Vechi) în timpul erei otomane. Podul reprezintă un sit al patrimoniului UNESCO, fiind considerat o piesă exemplară a arhitecturii islamice din Balcani. În apropiere de orașul Mostar se află Blagaj, un sat încărcat de istorie. Aici se află Blagaj Tekke, mănăstirea dervișilor, unul dintre cele mai sfinte locuri din Bosnia. Construită în urmă cu 500 de ani, mănăstirea se situează sub un perete de stâncă. De-a lungul timpului, acesta a fost închisă de austro-ungari și comuniști și a fost chiar distrusă de bucățile de stâncă ce se desprindeau de deasupra. Cu toate acestea, lăcașul a fost refăcut și deschis publicului în 2012. În apropierea Blagaj Tekke se află râul Buna, cunoscut pentru apa sa de culoarea smaraldului, ce face peisajul să pară desprins dintr-o poveste.

            Ultima zi petrecută în Sarajevo a avut în prim-plan vizita noastră la IBU (International Burch University). Deținută de Stirling Education, un furnizor de educație de primă clasă cu sediul în Londra, Regatul Unit, universitatea încurajează și susține educația, creând diverse oportunități pentru tinerii studenți. Turul instituţiei educaționale a fost prezidat de profesorii universității, aceștia prezentându-ne sălile și laboratoarele de studiu ale facultăților. Vizita la universitate a fost încheiată de participarea tinerilor la workshopuri organizate pe diferite teme de studiu.

            După-amiaza a fost marcată de vizita noastră în vechiul Sarajevo, o parte a orașului încărcată cu istorie. Străduțele pietruite și întortocheate ne-au condus către ruinele unei cetăți ce oferea o privire de ansamblu a oraşului Sarajevo, care îți tăia răsuflarea. Și, așa cum ni s-a recomandat încă de la început, am încheiat ziua încercând un meniu tradițional delicios (cevapi).

            Experiența participării la Milset Expo-Sciences 2024 a însemnat acumularea unor noi cunoștințe, colaborarea cu persoane din mai multe colțuri ale lumii și legarea unor noi prietenii. Prezența în cadrul acestei expoziții mi-a lărgit orizontul cunoașterii și mi-a oferit noi perspective asupra lumii. Sunt recunoscătoare că am putut lua parte la acest eveniment și țin să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această experiență, Primăriei Eforie, DP World și Clubului Rotary Cetatea Tomis care au facilitat participarea delegației Liceului Teoretic „Carmen Sylva” la Milset ESE 2024 în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina.

Participarea la MILSET ESE 2024 este memorabilă, atât datorită prieteniilor legate pe parcursul șederii noastre în Sarajevo, alături de tineri pasionați de robotică și cercetare din toată lumea,  cât și datorită oportunității de a avea discuții deschise cu profesioniști din diferite domenii (inginerie medicală, electronică, robotică, fotografie, diplomație etc.), acest aspect contribuind la alegerea unei viitoare cariere. De asemenea, ne-a oferit șansa de a ne testa abilitățile și de a învăța unii de la alții.

Joavină Irina Teodora, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie, clasa a XI-a B

MILSET 2024 în Sarajevo a fost o experiență impresionantă, oferind diversitate, inovație și oportunități excelente de networking. Organizarea impecabilă, activitățile culturale și interacțiunile cu tineri pasionați din întreaga lume au creat un cadru inspirațional și educativ. O adevărată sărbătoare a științei și tehnologiei pentru tineret!

Timofte Sabin Iulian, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie, clasa a X-a A

Pentru mine, Milset ESE 2024 a reprezentat o experiență unică de cunoaștere atât în domeniul științei, cât și al culturii. În decursul zilelor petrecute în Bosnia și Herțegovina, am avut oportunitatea de a  vizita Sarajevo și Mostar. De-a lungul orelor petrecute în cadrul acestui eveniment, prezentând și ascultând proiecte, am învățat, dezvoltându-mi curiozitatea și creând legături cu persoane interesate  de același domeniu. Personal, am avut oportunitatea de a defila cu steagul României la ceremonia de deschidere, alături de ceilalți reprezentanți. Milset Europe mi-a arătat că nu este niciodată prea târziu să înveți!

Mureșanu Ioana, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, clasa a XII-a G

Pentru mine, MILSET ESE a însemnat un melanj de știință, curiozitate, pasiune și devotament. Pe parcursul celor câteva zile petrecute în Sarajevo, am reușit atât să urmăresc pașii prin istoria acestei țări, vizitând monumente și peisaje unice, cât și să dobândesc cunoștințe în domeniul științei. Proiectele tuturor participanților au fost neașteptat de interesante: de la hârtie făcută din ciuperci  până la detectarea cancerului cu ajutorul unui program realizat chiar de elevi ca noi. Cultura a jucat, de asemenea, rolul principal în formarea noastră, evenimentul meu preferat fiind chiar seara culturală, cu dansuri și cântece specifice fiecărei țări. Datorită MILSET Europe am învățat că este important să fii mereu curios, deschis și să îți urmezi visul!

Simionescu Lara-Ioana, Liceul Teoretic  „Ovidius” Constanța, clasa a XII-a G

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Limbi străine Uncategorized

Marriage in the Seventeenth Century in England and Nowadays Romania

Sursa imaginii: https://www.alamy.com/stock-photo/17th-century-portrait-married-couple.html?sortBy=relevant Autor: prof. Bogdan Georgiana The consent age for marriage in the Middle Ages in England was 14 for boys and 12 for girls and the marriage was mostly a business deal to secure the wealth and the social positions of the families. The age changes in the sixteenth and seventeenth centuries as […]

Read More
Limbi străine Uncategorized

Attitudes towards Marriage and Divorce in Early Modern England and Contemporary Romania

Sursa imaginii: https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/william-hogarth-marriage-a-la-mode-1-the-marriage-settlement Marriage is the connection between two people who want to make their relationship known and accepted by the society they live in; it is an institution in which both members have rights and responsibilities and both are protected by law; it is a relationship that is meant to be broken by death […]

Read More
Uncategorized

Noble Families in the Seventeenth Century in England

Sursa: https://www.gettyimages.com/photos/17th-century?page=5 Autor: prof. Bogdan Maria-Georgiana Nobility titles have a long history and their usage has also changed throughout time, and they have played important roles in the unfolding of different periods in history of one country or another. However, this aspect has changed a lot in the modern period and the members belonging to […]

Read More