„Suicide notes” de Michael Thomas Ford, o carte ce merită citită

de Dobre Ramona, clasa a IX-a B

A început școala de câteva luni și mulți dintre elevii claselor de a IX-a s-au confruntat cu o activitate ce nu le face mare plăcere: cititul cărților din bibliografia obligatorie, atât de puțin îndrăgită de elevi. Dacă ar trebui să indic un singur cuvânt care ar putea sintetiza opiniile tuturor elevilor asupra cărților pe care le au de citit, inclusiv ale celor cu o pasiune pentru lectură, acesta ar fi „învechite”.

Cum altfel am putea provoca pofta de citit, dacă nu printr-o recenzie despre o carte care are o perspectivă mai apropiată de vremurile noastre?

Romanul „Suicide Notes” scris de autorul american Michael Thomas Ford este o alegere excelentă pentru a captiva elevii. Cu o poveste impresionantă și cu personaje bine conturate, acest roman ajunge direct la inimile și mințile cititorilor.

Una dintre marile calități ale acestei scrieri este umorul negru folosit cu îndemânare. Ford reușește să abordeze subiecte delicate, prin relatarea la persoana întâi.

Protagonistul romanului, Jeff, este un adolescent în vârstă de 15 ani, supărat, sarcastic, nepăsător și ignorant. După o încercare de sinucidere în ajunul Anului Nou, el se trezește într-un spital de psihiatrie, unde începe o călătorie emoționantă. Acesta nu ia în serios situația în care se află, ba chiar îl numește pe doctor „Cat Poop”. Doctorul îl informează pe Jeff că va lua parte la un program de 45 de zile în care va interacționa cu alti adolescenți, fiecare cu probleme sale.

Sunt de părere că este o carte care are ceva pe placul fiecăruia când vine vorba de problemele adolescenței. Consider că trebuie să îi fie acordată o șansă, mai ales de către cei cărora li s-au părut interesante părțile ce vizează etapa adolescenței în cărțile pentru școală. Romanul generează un sentiment crud al realității, eu una știu ca m-a făcut să mă pierd în el, datorită simplității și profunzimii subiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări de lectură

„Circul Nopții” și privilegiul frumosului

de Bianca Dică, clasa a XII-a B „Privilegiul frumosului” sau „pretty privilege”, cum este mai mult cunoscut, se referă la asocierea talentului cu frumosul; la o persoană care are mai multe oportunități în viață ca o consecință a faptului că lumea o percepe drept „frumoasă”. Este cazul acelor artiști extrem de problematici sau pur și […]

Read More
Recomandări de lectură

Dincolo de adevăr. „Verity” de Coleen Hoover

de Andreea Ologu, clasa a IX-a B Ca fiecare, am și eu o pasiune: iubesc să citesc. Am dezvoltat această pasiune de la o vârstă fragedă. Totul a început când eram în clasa a V-a, odată cu înființarea unui club de lectură. Îmi cumpăram mai tot timpul cărți, pe care, apoi, le devoram în timpul […]

Read More
Recomandări de lectură

„Vanessa mea cea întunecată”, fascinanta carte a lui Kate Elizabeth Russell

de Maria Laită, clasa a XI-a B Anul 2000. Vanessa Wye, o tânără în vârstă de cincisprezece ani, cu o minte sclipitoare, devine victima profesorului său de engleza, Jacob Strane. În ochii adolescentei, totul pare un joc inocent, naivitatea sa ajunge la cote maxime, iar experiențele traumatice pe care le trăiește iau forma unor „povești de […]

Read More