Influența aplicațiilor de socializare

de Bogdan Zamfirescu, clasa a XI-a B

APPLICAȚII DE SOCIALIZARE

Aplicațiile de socializare au devenit deosebit de populare în secolul al XXI-lea, astfel încât au reușit să capteze atenția tuturor persoanelor care folosesc internetul în mod frecvent. Acest fapt se datorează tehnologiei, care s-a dezvoltat rapid, marcând progrese vizibile în zona dispozitivelor electronice.
După ce a fost introdus mecanismul de înregistrare prin intermediul adreselor de e-mail, noile platforme de socializare, precum „Friendster”, din anul 2001, au contribuit la integrarea în mediul digital a oamenilor mai puțin familiarizați cu acesta. Accesarea rețelelor online de bază nu fusese niciodată mai simplă, dar cu siguranță a devenit mult mai facilă ulterior. Primul site de socializare, apărut în anul 1997 și, cunoscut ca „SixDegrees.com”, permitea crearea unor liste de conexiuni și comunicarea prin rețele. Cu toate acestea, succesul platformei nu a fost de durată. Dupa 3 ani de funcționare, a fost inchisă.
Așadar, acum că v-am povestit pe scurt de unde au pornit aceste aplicații, urmează să vedem care este adevăratul lor scop. Cu toții știm că aplicațiile de socializare, conform denumirii lor, au rolul de a facilita socializarea. Cele mai importante scopuri pe care le vizează sunt atât educarea întregii societăți, cât și răspândirea informațiilor, rapid și eficient. Producătorii acestor aplicații doresc a atrage cât mai mulți potențiali clienți și a-i menține captivați pentru cât mai mult timp. Reclamele sunt marea sursă de venit care justifică sustenabilitatea acestor platforme, a căror întreținere este destul de costisitoare luând în considerare alimentarea serverelor care face posibilă funcționarea fluentă a rețelelor. Pot afirma cu certitudine că marile platforme de comunicare intenționează să facă profit, ceea ce și reușesc, altfel nu ar fi rezistat atât de mult.
Merită să recunoaștem că abilitatea de a comunica de la distanță este benefică pentru toți utilizatorii. Este plăcut să ai posibilitatea de a le arăta prietenilor tăi cu ce te ocupi, chiar și în condițiile îndepărtării fizice.Mai trebuie precizat că experiențele pe care le avem în interiorul acestor rețele ne afectează percepția față de anumite lucruri, iar din această cauză s-ar putea să ne influențeze și gândirea sau acțiunile într-o anumită măsură, mai mică sau mai mare. Conținutul media la care avem acces nu trebuie desconsiderat, acesta este informativ și ne poate îmbogăți bagajul de cunoștințe.

Unele dintre cele mai populare aplicații de acest tip, de altfel și foarte relevante în prezent, sunt:

1) Facebook – prima aplicație care a câștigat atenția publicului; permite utilizatorilor să  distribuie poze, videoclipuri, muzică, articole, reflecții, opinii. A fost una dintre primele apărute, datând încă din 2004.

2) Instagram – asemenea Facebook-ului, reprezintă o aplicație de socializare unde oamenii postează poze sau videoclipuri scurte și comunică unii cu alții. În prezent, se bucură de cea mai mare popularitate în rândul tinerilor.

3) TikTok –  o aplicație care a instituit trendul videoclipurilor scurte, care se repetă la nesfârșit; a avut și încă are parte de mult succes. De asemenea, conține o serie de „filtre”, pe scurt, efecte pentru camera de fotografiat.

4) YouTube – cea mai renumită platformă când vine vorba de conținut media în format video; YouTube este aplicația mea favorită, întrucât sunt deja obișnuit cu ea și conținutul regăsit se potrivește gusturilor mele (videoclipuri lungi, bine contextualizate). Totuși, recent a adoptat moda videoclipurilor „short”, pentru o mai mare diversitate. Aceasta nu este exact o aplicație de socializare la fel ca Twitter sau Snapchat, dar merită menționată, pentru ca are o puternică influență asupra mediului online, prin intermediul creatorilor de conținut media, care își comunica opiniile în format video.

5) Snapchat – o aplicație care susține exprimarea liberă a utilizatorilor, promovează distracția împreună cu ceilalți, are metode de a te ține captiv, precum așa zisul „scor”, reprezentând activitatea din respectiva aplicație; majoritatea încearcă să aibă un scor cât mai mare.

6) Reddit – site pe care oamenii de pretutindeni împărtășesc povești, de obicei anonime, sau discută pe diverse subiecte pe care le au în comun.

7) Twitter – rețea de socializare unde, în general, se fac anunțuri din partea unor mari companii. De asemenea, este considerată una dintre cele mai controversate, întrucât aici iau amploare numeroase dezbateri.

8) Pinterest – aplicație de socializare foarte similară cu Instagramul; diferența dintre acestea constă în faptul că Instagram vizează împărtășirea conținutului, în timp ce aplicația Pinterest este concepută pentru descoperirea acestuia. Pinterest este unul dintre cele mai bune locuri pentru căutat poze online.

La fel ca acestea 8, există multe altele cu numeroși utilizatori activi. Aș fi menționat si Whatsapp sau Discord (pe care il folosesc mult mai des), dar nu reflectă nici premisele standard ale rețelelor de socializare ca Facebook, Instagram și Twitter, nici modelul clasic de aplicație dedicată conținutului media, precum YouTube.
Nu am prea multă experiență cu majoritatea aplicațiilor sus-menționate. Pe unele le-am folosit pentru scurt timp, iar pe altele, deloc. Totuși, în timp ce le-am utilizat, mi-am format o idee generală despre rolul lor și am învățat că folosirea cu moderație a acestora generează numai avantaje.

„Rețelele sociale se referă la sociologie și psihologie, mai mult decât la tehnologie.”

Brian Solis

Echilibrul în folosirea lor este absolut necesar, deoarece acestea provoacă dependență, la fel ca jocurile video. Pentru mai multe detalii despre jocuri video, apăsați aici!

Sfârșit

Zamfirescu Bogdan Andrei

Administrator al platformei "revista.lefo.ro" - Activ la datorie ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Miscelanee

Ia-ți un vis și fă din el un drum!

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B Dacă existența mea ar fi un roman, acesta ar fi unul dintre cele mai concentrate capitole. O spun, fiindcă valoarea experiențelor ce urmează poate ușor scăpa unui lector detașat. Pentru mine, însă, patru zile petrecute în Sibiu, înconjurată de elita liceenilor din toată țara, înlocuiesc ani de izolare […]

Read More
Miscelanee

Despre Cella Serghi și fereastra cu pânză de păianjen

de Maria Giurgiu, clasa a XI-a B „Unii spun: «Sunt atâtea colțuri de lume pe care nu le-am văzut». Eu spun cu același regret: «Sunt atâtea cărți pe care nu le-am citit, sunt atâția oameni pe care aș fi vrut să îi cunosc».” Cella Serghi s-a născut în Dobrogea, în anul 1907. Pseudominul sub care […]

Read More
Evenimente Miscelanee

În ce an au primit femeile din Anglia dreptul să joace fotbal?

de Silvia Neacșu, clasa a XI-a B ,,Suntem diferite, dar toate ascundem o suferință.”; ’’We are different, but all of us hide a suffering.”; ” Farklıyız ama her birimiz içinde bir acıyı saklıyoruz.”; ” Različni-e-o smo, a v vseh se skriva trpljenje.”; ” نحن مختلفات / مختلفون، لكننا جميعًا نخفي معاناة.”.ROÎn perioada 17-21 ianuarie 2023, […]

Read More