Povestea S-ului Universal

de Erik Matei, clasa a XII-a B

Acum ceva timp, mi-am vizitat un verișor, la care am stat câteva ore. Totul a decurs foarte normal: multe, multe glume proaste și poate și mai multe snacksuri mult prea nesănătoase. Însă la un moment dat, am observat un simbol în formă de S, desenat pe biroul său de lemn, care mi-a aprins un circuit neuronal în creier. 

Obișnuiam să desenez simbolul ăsta în generală. Două rânduri de linii verticale conectate prin patru linii diagonale în mijloc. Capetele erau apoi închise pentru a crea forma unui S. Nu știam de unde provenea, doar ca arată „mișto” și „cool”. L-am întrebat pe verișorul meu dacă avea vreo idee despre originea acestui simbol, însă, din păcate, răspunsul său nu a fost mai mult decât un „habar n-am”. 

Acesta a fost începutul unei investigații care s-a dovedit a fi pe cât de complicată, pe atât de interesantă.

Primul pas a fost un search rapid pe Google, ce m-a convins că nu eram nici pe departe primul care căuta originea acestui simbol. Existau sute de discuții pe forumuri despre acest subiect, cu mii de comentarii de la utilizatori de pe tot globul.

Multe dintre aceste comentarii asociau simbolul cu compania americana Stüssy, numind simbolul chiar „Stussy S” sau doar „Stussy”. Și această teorie ar fi fost perfectă… dacă simbolul chiar aparținea companiei. M-am uitat la un număr mult prea mare de articole produse de Stüssy și, din păcate, pe absolut niciun articol nu apărea acel S. Mai târziu, am dat de un articol din „Vice”, 2016, în care Emmy Coates, care lucra cu Shawn Stüssy încă din 1985, nega orice legatură a companiei cu S-ul Universal. Ba mai mult, aceasta spunea că simbolul era mai vechi chiar decât compania (fondată în 1980). Deci, un dead end.

O altă asociere era cu compania japoneză Suzuki (mai exact, cu logoul companiei). Diferențele sunt însă destul de pronunțate. De exemplu, emblemei Suzuki îi lipsesc liniile verticale. Logoul Suzuki datează din 1958 însă, deci, s-ar crede că S-ul Universal este un derivat al logoului original. Chiar și-așa, nu vedeam de ce copii de pe tot globul ar fi interesați de o companie de motoare și mașini. Asocierea cu Stüssy avea sens, întrucât copiii reprezintă ținta demografică a acestora. Deci, din nou, un dead end.

Se mai fac corelații cu trupele Slipknot, AC/DC, Black Sabbath și multe, multe altele. Din păcate, toate duc din nou spre un dead end.

Acest ciclu a tot continuat până când am dat de videoul lui LEMMiNO despre subiectul în discuție. Conform acestuia, S-ul Universal își are originile în graffitiurile din anii ’60 și ’70.

Recomand videoul pentru oricine este interesat de acest subiect, însă, pentru a face o poveste foarte lungă puțin mai ușor de digerat, voi prezenta cronologic originea S-ului Universal.

  1. Există mai multe ilustrații cu S-ul Universal pe un perete (sub formă de graffiti) și pe o bancă dintr-o închisoare, ce datează din 2006. 
  1. Un moment important îl reprezintă graffitiul lui Jean-Michel Basquiat, numit „Olive Oil”, din New York, 1982. În colțul din stânga sus, se află S-ul Universal. Întrebat fiind de acest S, Jean descria simbolul ca „the classic S of graffiti”. Simbolul apare de mai multe ori în diferite graffitiuri ale lui Jean. 
  1. Filmul „Piranha” din 1978 prezintă un S ce pare să fie similar cu S-ul Universal. Acesta este mâzgălit pe un perete dintr-o celulă de închisoare, într-o scenă situată la cam două treimi din film. 
  1. Un alt moment cronologic important este albumul „The Birth of Graffiti”, publicat în 2007. În acest album, se află mai multe fotografii ce conțin graffitiuri care prezintă S-ul Universal, numite „Skin”, respectiv „Soul Food”. Aceste poze au fost realizate de fotograful Jon Naar în anul 1973. 
  1. Mai multe poze aparținându-i unui alt fotograf, Howard Gribble, prezintă cifra 8 în stilul S-ului Universal. O poză in special, numita „Avenues”, prezintă un graffiti chiar cu S-ul Universal, ce pare decolorat. Graffitiul de sub acesta pare realizat în anul 1970, deci, S-ul decolorat probabil datează din anii ’60. 
  1. Cea mai veche urmă a S-ului Universal se află în „Mechanical Graphics”, volum creat de Frederick Newton Willson. Ilustrația cu numărul 12 prezintă, fără doar și poate, S-ul Universal (sau cel puțin o variantă a acestuia). Volumul este datat 1890. 

Cea mai plauzibilă explicație este că Frederick Newton Willson, profesor de geometrie la Universitatea Princeton din New Jersey, a dorit să-și învețe studenții un mod simplu și eficient de a desena un S simetric.

Și totuși, parcă lipsea ceva. În videoul lui LEMMiNO apare un comentariu (care presupun că își are originea pe platforma Reddit), conform căruia simbolul era prezent în România anilor ‘90. Astfel, încurajat de o fărâmă de speranță, m-am ridicat de pe scaunul meu confortabil și am început sa mă plimb prin Constanța, în căutarea S-ului Universal. În zilele libere încercam sa mă plimb câteva ore prin oraș, ca apoi să găsesc… nimic. Nimic până într-o zi însorită de joi, în ultima săptămână de vacanță. Prezent pe un perete al unei clădiri în renovare, ușor deteriorat, în Piața Ovidius, S-ul Universal se afla în toată splendoarea sa. 

Iar cu acel graffiti mi-am încheiat ancheta asupra S-ului Universal.

Erik Matei

Gamer mediocru, vorbitor fluent de engleza si enjoyer de psihologie. Trust El Plan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Reflecții asupra uneia dintre direcțiile politicii britanice a ultimelor decenii

de Cristian Păun, clasa a XI-a A Sursa imagine: https://freebiesupply.com/logos/labour-party-logo/ Înainte de a porni în această călătorie prin politica britanică, vreau să clarific termenul de „Militant”.„Militant” a fost o facțiune din cadrul Partidului Laburist, care a susținut troțkismul, o formă de comunism. Ceea ce a diferențiat-o de multe alte astfel de organizații comuniste din Marea […]

Read More
Miscelanee

Explorarea artei culinare

de Maria Pătrășcuță, clasa a IX-a B Sursă imagine: https://artelesistiintelevietii.files.wordpress.com Bucătăria, mai mult decât un spațiu dedicat pregătirii hranei, devine un teritoriu vast al creativității și al descoperirii în lumea artei culinare. Pentru mulți dintre noi, a găti poate reprezenta o experiență unică, un act de expresie artistică ce îmbină pasiunea pentru arome și texturi, […]

Read More
Miscelanee

De o subtilă omniprezență – muzica

de Antonia Mîndru, clasa a XII-a B Sursa imaginii: Pinterest. „Fără muzică, viața ar fi o greșeală.” Friedrich Wilhelm Nietzsche În calitate de artă, muzica este o expresie a frumosului, a unei individualități, a unei esențe (o emoție, un tablou, un fapt) și există pentru a crea un impact asupra individului. Însemnând – în esență […]

Read More