Povestea S-ului Universal

de Erik Matei, clasa a XII-a B

Acum ceva timp, mi-am vizitat un verișor, la care am stat câteva ore. Totul a decurs foarte normal: multe, multe glume proaste și poate și mai multe snacksuri mult prea nesănătoase. Însă la un moment dat, am observat un simbol în formă de S, desenat pe biroul său de lemn, care mi-a aprins un circuit neuronal în creier. 

Obișnuiam să desenez simbolul ăsta în generală. Două rânduri de linii verticale conectate prin patru linii diagonale în mijloc. Capetele erau apoi închise pentru a crea forma unui S. Nu știam de unde provenea, doar ca arată „mișto” și „cool”. L-am întrebat pe verișorul meu dacă avea vreo idee despre originea acestui simbol, însă, din păcate, răspunsul său nu a fost mai mult decât un „habar n-am”. 

Acesta a fost începutul unei investigații care s-a dovedit a fi pe cât de complicată, pe atât de interesantă.

Primul pas a fost un search rapid pe Google, ce m-a convins că nu eram nici pe departe primul care căuta originea acestui simbol. Existau sute de discuții pe forumuri despre acest subiect, cu mii de comentarii de la utilizatori de pe tot globul.

Multe dintre aceste comentarii asociau simbolul cu compania americana Stüssy, numind simbolul chiar „Stussy S” sau doar „Stussy”. Și această teorie ar fi fost perfectă… dacă simbolul chiar aparținea companiei. M-am uitat la un număr mult prea mare de articole produse de Stüssy și, din păcate, pe absolut niciun articol nu apărea acel S. Mai târziu, am dat de un articol din „Vice”, 2016, în care Emmy Coates, care lucra cu Shawn Stüssy încă din 1985, nega orice legatură a companiei cu S-ul Universal. Ba mai mult, aceasta spunea că simbolul era mai vechi chiar decât compania (fondată în 1980). Deci, un dead end.

O altă asociere era cu compania japoneză Suzuki (mai exact, cu logoul companiei). Diferențele sunt însă destul de pronunțate. De exemplu, emblemei Suzuki îi lipsesc liniile verticale. Logoul Suzuki datează din 1958 însă, deci, s-ar crede că S-ul Universal este un derivat al logoului original. Chiar și-așa, nu vedeam de ce copii de pe tot globul ar fi interesați de o companie de motoare și mașini. Asocierea cu Stüssy avea sens, întrucât copiii reprezintă ținta demografică a acestora. Deci, din nou, un dead end.

Se mai fac corelații cu trupele Slipknot, AC/DC, Black Sabbath și multe, multe altele. Din păcate, toate duc din nou spre un dead end.

Acest ciclu a tot continuat până când am dat de videoul lui LEMMiNO despre subiectul în discuție. Conform acestuia, S-ul Universal își are originile în graffitiurile din anii ’60 și ’70.

Recomand videoul pentru oricine este interesat de acest subiect, însă, pentru a face o poveste foarte lungă puțin mai ușor de digerat, voi prezenta cronologic originea S-ului Universal.

  1. Există mai multe ilustrații cu S-ul Universal pe un perete (sub formă de graffiti) și pe o bancă dintr-o închisoare, ce datează din 2006. 
  1. Un moment important îl reprezintă graffitiul lui Jean-Michel Basquiat, numit „Olive Oil”, din New York, 1982. În colțul din stânga sus, se află S-ul Universal. Întrebat fiind de acest S, Jean descria simbolul ca „the classic S of graffiti”. Simbolul apare de mai multe ori în diferite graffitiuri ale lui Jean. 
  1. Filmul „Piranha” din 1978 prezintă un S ce pare să fie similar cu S-ul Universal. Acesta este mâzgălit pe un perete dintr-o celulă de închisoare, într-o scenă situată la cam două treimi din film. 
  1. Un alt moment cronologic important este albumul „The Birth of Graffiti”, publicat în 2007. În acest album, se află mai multe fotografii ce conțin graffitiuri care prezintă S-ul Universal, numite „Skin”, respectiv „Soul Food”. Aceste poze au fost realizate de fotograful Jon Naar în anul 1973. 
  1. Mai multe poze aparținându-i unui alt fotograf, Howard Gribble, prezintă cifra 8 în stilul S-ului Universal. O poză in special, numita „Avenues”, prezintă un graffiti chiar cu S-ul Universal, ce pare decolorat. Graffitiul de sub acesta pare realizat în anul 1970, deci, S-ul decolorat probabil datează din anii ’60. 
  1. Cea mai veche urmă a S-ului Universal se află în „Mechanical Graphics”, volum creat de Frederick Newton Willson. Ilustrația cu numărul 12 prezintă, fără doar și poate, S-ul Universal (sau cel puțin o variantă a acestuia). Volumul este datat 1890. 

Cea mai plauzibilă explicație este că Frederick Newton Willson, profesor de geometrie la Universitatea Princeton din New Jersey, a dorit să-și învețe studenții un mod simplu și eficient de a desena un S simetric.

Și totuși, parcă lipsea ceva. În videoul lui LEMMiNO apare un comentariu (care presupun că își are originea pe platforma Reddit), conform căruia simbolul era prezent în România anilor ‘90. Astfel, încurajat de o fărâmă de speranță, m-am ridicat de pe scaunul meu confortabil și am început sa mă plimb prin Constanța, în căutarea S-ului Universal. În zilele libere încercam sa mă plimb câteva ore prin oraș, ca apoi să găsesc… nimic. Nimic până într-o zi însorită de joi, în ultima săptămână de vacanță. Prezent pe un perete al unei clădiri în renovare, ușor deteriorat, în Piața Ovidius, S-ul Universal se afla în toată splendoarea sa. 

Iar cu acel graffiti mi-am încheiat ancheta asupra S-ului Universal.

Erik Matei

Gamer mediocru, vorbitor fluent de engleza si enjoyer de psihologie. Trust El Plan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Miscelanee

Ia-ți un vis și fă din el un drum!

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B Dacă existența mea ar fi un roman, acesta ar fi unul dintre cele mai concentrate capitole. O spun, fiindcă valoarea experiențelor ce urmează poate ușor scăpa unui lector detașat. Pentru mine, însă, patru zile petrecute în Sibiu, înconjurată de elita liceenilor din toată țara, înlocuiesc ani de izolare […]

Read More
Miscelanee

Influența aplicațiilor de socializare

de Bogdan Zamfirescu, clasa a XI-a B Aplicațiile de socializare au devenit deosebit de populare în secolul al XXI-lea, astfel încât au reușit să capteze atenția tuturor persoanelor care folosesc internetul în mod frecvent. Acest fapt se datorează tehnologiei, care s-a dezvoltat rapid, marcând progrese vizibile în zona dispozitivelor electronice.După ce a fost introdus mecanismul […]

Read More
Miscelanee

Despre Cella Serghi și fereastra cu pânză de păianjen

de Maria Giurgiu, clasa a XI-a B „Unii spun: «Sunt atâtea colțuri de lume pe care nu le-am văzut». Eu spun cu același regret: «Sunt atâtea cărți pe care nu le-am citit, sunt atâția oameni pe care aș fi vrut să îi cunosc».” Cella Serghi s-a născut în Dobrogea, în anul 1907. Pseudominul sub care […]

Read More