Fenomenul „burnout” în rândul elevilor – o problemă reală

de Anamaria Graur, clasa a XI-a B

Simțiți că nu mai puteți? Că orice zi este din ce în ce mai extenuantă și că de abia duceți lucrurile la capăt? Ori poate nu le duceți deloc? Ei bine, burnout-ul este de vină.

Burnout-ul este o afecțiune complexă și foarte serioasă, ce nu trebuie ignorată. Aceasta este asociată cu epuizarea mintală, fizică și emoțională, ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung.

Sunt sigură că mulți dintre voi au experimentat această stare de epuizare și s-au întrebat ce pot face în legătură cu asta. În primul rând, trebuie să fiți atenți la semnele pe care le primiți de la mintea și corpul vostru. Doar câteva dintre semnele pe care le receptați înainte de a atinge apogeul acestei stări neplăcute sunt: dificultate de concentrare, oboseală permanentă, sensibilitate, retragere în sine, dureri de cap, de stomac, tendința de a consuma alcool și droguri.

Este important de știut că acest fenomen poate duce, de asemenea, și la depresie, deoarece scade stima de sine, deteriorează productivitatea, accentuează lipsa de apreciere din partea celorlalți și înșiruirea efectelor negative ar putea continua. De aceea, trebuie ținut sub control, pentru a nu degenera.

Ce să faceți în legătură cu asta?

Pentru a putea gestiona această problemă, trebuie să vă confruntați cu sursa acesteia. Vă puteți seta anumite limite, astfel încât să evitați suprasolicitarea. De asemenea, trebuie să prioritizați nu numai școala, ci și celelalte activități cotidiene. Sportul, odihna, cititul și ocupațiile pe care voi le găsiți relaxante pot reprezenta un mod plăcut prin care să diminuați efectele resimțite.

Desigur, aceste sfaturi nu sunt mereu rezolvarea. Așa că este foarte important, în cazul în care simțiți că lucrurile vă scapă de sub control, să nu ezitați să consultați un psiholog. Câteodată, singuri nu puteți rezolva problema și nu este indicat să o ignorați. Apelați cu încredere la psihologul școlii sau la orice alt psiholog, tratați problema cu seriozitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Vânt dinspre apus, vânt dinspre răsărit

de Antonia Mîndru – Mary Poppins, n-ai să mai pleci niciodată de la noi, nu-i așa?– Am să stau până o să se schimbe vântul, zise ea scurt și stinse lampa. (P.L. Travers, Mary Poppins) Cu pătura trasă peste cap, la lumina slabă a unei lanterne, nu reușeam niciodată să-mi stăpânesc lacrimile, citind acest dialog. […]

Read More
Miscelanee

De la îndoială, la încredere: transformarea personală care mi-a schimbat viața

de Andreea Ologu, clasa a XI-a B Ce semnificație atribuim conceptului de „încredere în sine”? Încrederea în sine reprezintă sentimentul de siguranță pe care îl avem în privința a ceea ce suntem și a ceea ce putem realiza. Aceasta nu presupune aroganță sau complex de superioritate, ci apreciere pozitivă și realistă a propriilor calități și […]

Read More
Miscelanee

Familia Romanov: sfârșitul unei ere

de Eliza Barbu, clasa a IX-a B Sursă imagine: https://ro.wikipedia.org/wiki/Execu%C8%9Bia_familiei_Romanov Romanovii au fost una dintre cele mai puternice și influente familii regale din istorie Rusiei. Dinastia Romanov a domnit în Rusia timp de aproximativ 300 de ani, începând cu Mihail Romanov (din 1613) și până în 1917, când se încheie domnia țarului Nicolae al II-lea.  […]

Read More