Fenomenul „burnout” în rândul elevilor – o problemă reală

de Anamaria Graur, clasa a XI-a B

Simțiți că nu mai puteți? Că orice zi este din ce în ce mai extenuantă și că de abia duceți lucrurile la capăt? Ori poate nu le duceți deloc? Ei bine, burnout-ul este de vină.

Burnout-ul este o afecțiune complexă și foarte serioasă, ce nu trebuie ignorată. Aceasta este asociată cu epuizarea mintală, fizică și emoțională, ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung.

Sunt sigură că mulți dintre voi au experimentat această stare de epuizare și s-au întrebat ce pot face în legătură cu asta. În primul rând, trebuie să fiți atenți la semnele pe care le primiți de la mintea și corpul vostru. Doar câteva dintre semnele pe care le receptați înainte de a atinge apogeul acestei stări neplăcute sunt: dificultate de concentrare, oboseală permanentă, sensibilitate, retragere în sine, dureri de cap, de stomac, tendința de a consuma alcool și droguri.

Este important de știut că acest fenomen poate duce, de asemenea, și la depresie, deoarece scade stima de sine, deteriorează productivitatea, accentuează lipsa de apreciere din partea celorlalți și înșiruirea efectelor negative ar putea continua. De aceea, trebuie ținut sub control, pentru a nu degenera.

Ce să faceți în legătură cu asta?

Pentru a putea gestiona această problemă, trebuie să vă confruntați cu sursa acesteia. Vă puteți seta anumite limite, astfel încât să evitați suprasolicitarea. De asemenea, trebuie să prioritizați nu numai școala, ci și celelalte activități cotidiene. Sportul, odihna, cititul și ocupațiile pe care voi le găsiți relaxante pot reprezenta un mod plăcut prin care să diminuați efectele resimțite.

Desigur, aceste sfaturi nu sunt mereu rezolvarea. Așa că este foarte important, în cazul în care simțiți că lucrurile vă scapă de sub control, să nu ezitați să consultați un psiholog. Câteodată, singuri nu puteți rezolva problema și nu este indicat să o ignorați. Apelați cu încredere la psihologul școlii sau la orice alt psiholog, tratați problema cu seriozitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

De o subtilă omniprezență – muzica

de Antonia Mîndru, clasa a XII-a B Sursa imaginii: Pinterest. „Fără muzică, viața ar fi o greșeală.” Friedrich Wilhelm Nietzsche În calitate de artă, muzica este o expresie a frumosului, a unei individualități, a unei esențe (o emoție, un tablou, un fapt) și există pentru a crea un impact asupra individului. Însemnând – în esență […]

Read More
Miscelanee

Scrisul de mână și personalitatea

de Daria Nastasă, clasa a XI-a B Fotografie realizată de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B Conform lui Norbert Sillamy, personalitatea este un element stabil al conduitei unui individ; ceea ce îl diferențiază de o altă persoană. Deci, putem spune, fără îndoială, că personalitatea este expresia unicității fiecăruia dintre noi.  Oare scrisul de mână poate […]

Read More
Miscelanee

Scrisul de mână în era digitală — O artă estompată a caligrafiei 

de Daria Nastasă, clasa a XI-a B Domeniul tehnologiei a evoluat accelerat, devenind indispensabil omenirii. A schimbat obiceiurile noastre, ne-a influențat modul de gândire și, mai mult decât atât, a devenit o parte integrantă a propriei rațiuni.  Învățăm să scriem încă din clasele primare, rotunjind literele necunoscute, pentru moment, ochilor. Începem de la liniile verticale […]

Read More