Meloterapia – medicament pentru suflet şi rațiune

Vă întrebați ce este meloterapia?

Ei bine, aceasta este o abordare terapeutică, ce folosește muzica pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească sănătatea mintală. Este orientată spre atingerea obiectivelor individuale, prin:

  • ascultarea muzicii
  • compunerea muzicii
  • interpretare vocală sau la instrumente
  • dans

Cum funcționează meloterapia?

Trebuie să ştiți că muzica influențează creierul într-un mod foarte complex. Toate aspectele muzicii (inclusiv tonul, tempoul) sunt procesate în diferite zone ale creierului. De exemplu, cerebelul procesează ritmul, lobii frontali decodează semnalele emoționale create de muzică, iar o mică porțiune a lobului drept ajuta la înțelegerea tonului. 

Meloterapia poate fi benefică atât pe plan emoțional, cât și pe plan fizic. 

De exemplu, pe plan emoțional, muzica poate contribui la scăderea depresiei, la reducerea anxietății. Ea crește stima de sine şi poate îmbunătăți starea de spirit. 

Iar pe plan fizic, muzica poate facilita relaxarea și îmbunătățește calitatea somnului, poate contribui la reducerea durerii, poate ajuta copiii prematuri să crească în greutate și ajută persoanele cu boala Parkinson să își amelioreze funcțiile motorii.

Când poate fi utilizată meloterapia?

Aceasta poate fi utilizată in diferite situații:

Când o persoană întâmpină dificultăți de comunicare după un accident vascular cerebral, cântatul cuvintelor sau al frazelor scurte setate pe o melodie simplă poate stimula vorbirea și fluența. Ascultarea unui instrument ritmic, cum ar fi un metronom, poate ajuta, de asemenea, o persoana să îşi inițieze, sa îşi coordoneze și să îşi temporizeze mișcările. 

Un terapeut ar putea cânta o piesa muzicală pentru copiii cu autism care au abilități sociale limitate și le poate cere să-și imagineze starea emoțională a celui care a compus muzica sau interpreților. Acest lucru poate ajuta o persoana cu autism sa dezvolte sau să consolideze capacitatea de a lua în considerare emoțiile pe care le experimentează alții.

Terapia prin muzică conduce, în general, la rezultate pozitive, dar nu este recomandată că tratament independent pentru probleme medicale și psihice grave. În timp ce muzica poate contribui la ameliorarea unora dintre simptomele acestor afecțiuni, pot fi necesare și alte forme de tratament, cum ar fi medicamente, kinetoterapie sau psihoterapie. 

Deși este posibil ca orice formă de muzică să fie utilizată eficient în meloterapie, nu toți indivizii vor considera că fiecare gen de muzica este terapeutic. Beneficiul unui anumit tip de muzica va depinde adesea de preferințele individului și de afecțiunea sa, iar unele genuri muzicale pot provoca agitație. Pentru un rezultat cat mai bun în meloterapie, un terapeut va trebui să se asigure că sunt luate în considerare preferințele pacientului in tratament.

3 thoughts on “Meloterapia – medicament pentru suflet şi rațiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Ipostaze feminine în literatura universală

de Daria Nastasă, Andreea Ologu, Bianca Amza, Denisa Dascălu, Georgiana Moga, clasa a XII-a B Prof. îndrumător: Mihaela Morogan Imaginea reprezentativă: Giovanni Schiavoni, „Femeie pe terasă” (1843) Condiția femeii reprezintă un concept referitor la modul în care femeia a fost percepută, înțeleasă și tratată de-a lungul timpului în cadrul societății. Pe parcursul mai multor perioade, […]

Read More
Miscelanee

5 caracteristici ale școlii ideale

de Denisa Pătrășciuc, clasa a IX-a B Sursă imagine: www.pinterest.com O școală ideală reprezintă un spațiu în care elevii își dezvoltă abilitațile, învață de plăcere și se pregătesc pentru a face față responsabilitaților impuse de societate. O astfel de instituție, ce asigură un mediu educațional de calitate, trebuie să ofere mai multe avantaje, care să […]

Read More
Miscelanee

Despre forța frumosului

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B Prof. îndrumător: Mihaela Morogan Imaginea reprezentativă: Frederick Morgan, „Caritate” Afirmația „Frumosul va salva lumea”, inclusă în romanul „Idiotul” al lui Feodor Dostoievski, reprezintă unul dintre cele mai enigmatice și totodată profunde mesaje din literatura rusă. Prin intermediul acesteia, autorul vehiculează o problemă complexă: Cum poate frumosul, o noțiune […]

Read More