Meloterapia – medicament pentru suflet şi rațiune

Vă întrebați ce este meloterapia?

Ei bine, aceasta este o abordare terapeutică, ce folosește muzica pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească sănătatea mintală. Este orientată spre atingerea obiectivelor individuale, prin:

  • ascultarea muzicii
  • compunerea muzicii
  • interpretare vocală sau la instrumente
  • dans

Cum funcționează meloterapia?

Trebuie să ştiți că muzica influențează creierul într-un mod foarte complex. Toate aspectele muzicii (inclusiv tonul, tempoul) sunt procesate în diferite zone ale creierului. De exemplu, cerebelul procesează ritmul, lobii frontali decodează semnalele emoționale create de muzică, iar o mică porțiune a lobului drept ajuta la înțelegerea tonului. 

Meloterapia poate fi benefică atât pe plan emoțional, cât și pe plan fizic. 

De exemplu, pe plan emoțional, muzica poate contribui la scăderea depresiei, la reducerea anxietății. Ea crește stima de sine şi poate îmbunătăți starea de spirit. 

Iar pe plan fizic, muzica poate facilita relaxarea și îmbunătățește calitatea somnului, poate contribui la reducerea durerii, poate ajuta copiii prematuri să crească în greutate și ajută persoanele cu boala Parkinson să își amelioreze funcțiile motorii.

Când poate fi utilizată meloterapia?

Aceasta poate fi utilizată in diferite situații:

Când o persoană întâmpină dificultăți de comunicare după un accident vascular cerebral, cântatul cuvintelor sau al frazelor scurte setate pe o melodie simplă poate stimula vorbirea și fluența. Ascultarea unui instrument ritmic, cum ar fi un metronom, poate ajuta, de asemenea, o persoana să îşi inițieze, sa îşi coordoneze și să îşi temporizeze mișcările. 

Un terapeut ar putea cânta o piesa muzicală pentru copiii cu autism care au abilități sociale limitate și le poate cere să-și imagineze starea emoțională a celui care a compus muzica sau interpreților. Acest lucru poate ajuta o persoana cu autism sa dezvolte sau să consolideze capacitatea de a lua în considerare emoțiile pe care le experimentează alții.

Terapia prin muzică conduce, în general, la rezultate pozitive, dar nu este recomandată că tratament independent pentru probleme medicale și psihice grave. În timp ce muzica poate contribui la ameliorarea unora dintre simptomele acestor afecțiuni, pot fi necesare și alte forme de tratament, cum ar fi medicamente, kinetoterapie sau psihoterapie. 

Deși este posibil ca orice formă de muzică să fie utilizată eficient în meloterapie, nu toți indivizii vor considera că fiecare gen de muzica este terapeutic. Beneficiul unui anumit tip de muzica va depinde adesea de preferințele individului și de afecțiunea sa, iar unele genuri muzicale pot provoca agitație. Pentru un rezultat cat mai bun în meloterapie, un terapeut va trebui să se asigure că sunt luate în considerare preferințele pacientului in tratament.

3 thoughts on “Meloterapia – medicament pentru suflet şi rațiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Miscelanee

Ia-ți un vis și fă din el un drum!

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B Dacă existența mea ar fi un roman, acesta ar fi unul dintre cele mai concentrate capitole. O spun, fiindcă valoarea experiențelor ce urmează poate ușor scăpa unui lector detașat. Pentru mine, însă, patru zile petrecute în Sibiu, înconjurată de elita liceenilor din toată țara, înlocuiesc ani de izolare […]

Read More
Miscelanee

Influența aplicațiilor de socializare

de Bogdan Zamfirescu, clasa a XI-a B Aplicațiile de socializare au devenit deosebit de populare în secolul al XXI-lea, astfel încât au reușit să capteze atenția tuturor persoanelor care folosesc internetul în mod frecvent. Acest fapt se datorează tehnologiei, care s-a dezvoltat rapid, marcând progrese vizibile în zona dispozitivelor electronice.După ce a fost introdus mecanismul […]

Read More
Miscelanee

Despre Cella Serghi și fereastra cu pânză de păianjen

de Maria Giurgiu, clasa a XI-a B „Unii spun: «Sunt atâtea colțuri de lume pe care nu le-am văzut». Eu spun cu același regret: «Sunt atâtea cărți pe care nu le-am citit, sunt atâția oameni pe care aș fi vrut să îi cunosc».” Cella Serghi s-a născut în Dobrogea, în anul 1907. Pseudominul sub care […]

Read More