A fi prezent nu este totul

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B

Sursă imagine: www.pinterest.com

Empatia reprezintă un concept ce poate fi definit și înțeles într-o multitudine de moduri. Însă pentru mine, empatia a devenit, de curând, un stil de viață. 

În ultima perioadă a vieții mele, am cunoscut o mulțime de oameni și mi s-a oferit ocazia de a-mi însuși empatia drept stil de viață. Persoanele pe care le-am întâlnit de curând mi-au demonstrat cât de mult înseamnă a avea pe cineva lângă tine atunci când ai cea mai mare nevoie de o îmbrățișare sau chiar de o vorbă bună. Am învățat și am înțeles faptul că oamenii sunt făcuți pentru oameni și că au nevoie de oameni. 

Trăim într-o lume în care independența este glorificată, în care ni se spune să fim puternici, să ne descurcăm singuri, să nu depindem de nimeni. Dar adevărul este că, în adâncul nostru, avem nevoie unii de alții. Nu ca o slăbiciune, ci ca o formă de umanitate și de unitate. Pentru că oamenii au nevoie de oameni. De priviri calde, de ascultare sinceră, de îmbrățișări care spun „te înțeleg” fără a vorbi. Empatia, dincolo de definiții, este modul prin care ne conectăm cu adevărat. A fi empatic presupune a fi dispus să vezi dincolo de suprafață, a rămâne prezent chiar și atunci când nu ai soluții, ci doar o inimă deschisă.

Am observat că momentele în care am fost cu adevărat înțeleasă nu au fost cele în care cineva mi-a dat un „sfat genial”, ci acelea în care cineva a stat lângă mine și a spus „știu că doare, și sunt aici”. Asta presupune empatia: să împarți o emoție, să creezi spațiu pentru suferința altuia, fără a încerca sa o repari cu forța.
De asemenea, empatia presupune intelegerea greșelilor umane din jurul nostru, întrucât suntem oameni și greșim inevitabil. Nu suntem perfecți, suntem creați pentru a greși și pentru a învăța. Intelegerea și acceptarea celor din jurul nostru, cu bune și rele însă, demonstrează un nivel superior de rațiune și de empatie.

Adoptarea empatiei ca stil de viață înseamnă să alegi zilnic să fii mai bun, mai atent și mai blând. Înseamnă să înțelegi cu adevărat că fiecare dintre noi are un anume „ceva” care îl apasă și că o vorbă bună poate schimba o zi – uneori chiar o viață. 

Cu siguranță că nu suntem capabili de a schimba lumea, însă putem deveni omul pe care cineva se poate baza într-o zi dificilă. Suntem creați pentru a ne ajuta, pentru a conviețui, pentru a crea legături interumane. Și poate că în asta constă adevarata forță. Empatia este o lumină tăcută în adâncul fiecăruia dintre noi — tot ce trebuie să facem este să îi dăm voie să strălucească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Lectura – regăsirea mea

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B Lectura constituie unul dintre cele mai importante aspecte în viața unui adolescent. La această vârstă, individul se află în formare, descoperă ceea ce îi place și ce nu agreează, ceea ce îl definește sau nu. Consider că lectura reprezintă unul dintre modurile favorabile prin intermediul cărora o persoană […]

Read More
Miscelanee

Studiul, munca și examenul de bacalaureat: cum am reușit să înfrunt stresul și să găsesc echilibrul

de Andreea Ologu, clasa a XII-a B Imaginea reprezentativă a fost generată cu ChatGPT. Ultimul an de liceu este perceput, de obicei, ca un moment de efervescență, plin de emoții și de visuri privind viitorul. În cazul meu, însă, a fost un amestec de responsabilități, muncă sistematică și momente de stres. Cei din jurul meu […]

Read More
Miscelanee

De la „eu”, la „noi” – drumul către autenticitate

de Ana-Maria Dincă, clasa a IX-a B Imaginea reprezentativa fost generată cu ChatGPT. În era digitală, pericolul egocentrismului a ajuns o problemă globală. Rețelele sociale, nevoia constantă de validare, ridicarea la condițiile impuse de societate și idolatrizarea propriei persoane au ca rezultat lipsa autenticității în rândul adolescenților și lipsa de valori esențiale, cum ar fi […]

Read More