De la îndoială, la încredere: transformarea personală care mi-a schimbat viața

de Andreea Ologu, clasa a XI-a B

Ce semnificație atribuim conceptului de „încredere în sine”?

Încrederea în sine reprezintă sentimentul de siguranță pe care îl avem în privința a ceea ce suntem și a ceea ce putem realiza. Aceasta nu presupune aroganță sau complex de superioritate, ci apreciere pozitivă și realistă a propriilor calități și potențial.

Trăind într-o societate din ce în ce mai complexă și competitivă, am sesizat importanța încrederii în sine, pe care am ajuns să o consider o valoare esențială a unui individ. Pe lângă faptul că aceasta ne influențează modul de a interacționa fie cu persoanele apropiate, fie cu cele recent cunoscute, reprezintă totodată un pilon esențial în ceea ce privește modul în care percepem evenimentele din viața personală. În continuare, vă voi împărtăși modalitatea prin care eu am reușit să depășesc obstacolele care credeam ca mă vor doborî și maniera în care am izbutit să pun bazele încrederii în mine, nu tocmai în circumstanțe favorabile.

Totul a început cu câteva luni în urmă, când, în colectivul clasei din care fac parte, au pornit anumite discuții necontrolate, prin intermediul cărora eram acuzată pentru faptul că am spus anumite lucruri, la care eu nici măcar nu m-am gândit. Am fost de față la câteva dintre discuții, însă nu am avut nicio șansă de a mă apăra verbal sau de a îmi expune punctul de vedere cu privire la ceea ce se discuta.

Am sperat că aceste discuții vor înceta și că vor putea cu toții sa treacă peste situația creată, însă din păcate, nu s-a întâmplat așa. Totul a continuat, iar mersul la liceu s-a transformat încet-încet într-o povară pentru mine. Deja ajunsesem într-un punct în care nu mai aveam motivația necesară pentru a mă ridica din pat dimineața și nu îmi mai puteam desfășura activitățile zilnice în mod normal. Îmi era frică să împărtășesc punctul meu de vedere, mă temeam să vorbesc în public, deoarece știam că mereu va fi cineva acolo, căruia i se va părea amuzant ceva ce, pentru mine, deține importanță.

Persoanele apropiate mie au sesizat faptul că se intamplă ceva, au văzut ca nu mai sunt cea care eram înainte și au încercat să mă ajute, furnizându-mi variante prin care problema putea fi rezolvată, oferindu-mi motive de bucurie și încercând sa îmi inducă o stare mai bună, însă nu a fost suficient. Am avut nevoie de timp, timp petrecut cu mine pentru a-mi da seama de ce se întâmplă, timp în care am lucrat la mine și la modul în care priveam situația creată. Când mi-am dat seama că toată viața mea se învarte în jurul acestei probleme, am realizat cu ce grad de gravitate ajusesem să o tratez.

Atunci, am realizat că sunt de ajuns sentimentele și energia investite în această situație, așa că am decis să pun punct și să ma axez pe mine și pe viitorul meu. Am petrecut timp de calitate cu mine, încercând să îmi dau seama de ceea ce îmi doresc pentru viitorul meu, am ajuns să citesc foarte mult, ceea ce m-a dezvoltat psihic într-un mod pe care nu îl pot explica. Investind în dezvoltarea personală, mi-am recăpătat încrederea în mine și am redevenit persoana care eram. Cu timpul, am ajuns la concluzia că am reușit să privesc acest aspect al vieții mele precum pe o oportunitate de creștere a inteligenței emoționale.

Ceea ce este prezentat mai sus constituie un exemplu de impact asupra vieții unui individ, pe care anumite evenimente îl pot avea, în cazul în care acesta nu și-a dobândit sau și-a pierdut încrederea în sine. Dezvoltarea încrederii în sine este un proces continuu, care necesită efort și autoreflectare. Necesită timp, încurăjari și, în cazurile nefericite, chiar și suferință. Investind în dezvoltarea încrederii în sine, putem deschide ușa către o viață nouă, adoptând viziuni mai clare și favorizante.

Începe astăzi să îți construiești încrederea în propria persoană și vei descoperi un nou nivel de potențial, care îți garantează împlinirea și succesul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Stresul- definiția succesului sau a eșecului?

de Nastasă Daria, clasa a XII-a B Sursă imagine: www.pinterest.com Stresul, o realitate atât de cunoscută și de obișnuită pentru mulți dintre noi, este un factor inevitabil în existența fiecărui individ, indiferent de etapa vieții, care afectează sănătatea fizică și psihică, obiceiurile și activitățile zilnice, performanța educațională ori la locul de muncă, relațiile interpersonale, dar […]

Read More
Miscelanee

Porumbelul voiajor, mașinăria perfectă pentru zbor

de Ana-Maria Dincă, clasa a IX-a B Pentru el, nu contează că în față ar putea fi furtună, ceață, vânt puternic, caniculă, fire electrice, șoimi sau doar o zi perfectă pentru zbor, pentru el contează că vine spre casă. Folosit încă din Antichitate pentru a transmite mesaje în timp scurt pe distanțe mari, iar mai […]

Read More
Miscelanee

Evoluția tehnologiei și viitorul educației

de Darius Szasz, clasa a IX-a B Sursă imagine: https://covera.ro/beneficiile-tehnologiei-in-educatie/ Când mă gândesc la cum a fost educația în trecut, îmi dau seama cât de mult s-a schimbat odată cu evoluția tehnologiei. Dacă înainte elevii învățau din manuale tipărite și luând notițe, astăzi, avem acces la o întreagă lume digitală chiar pe telefoanele sau laptopurile […]

Read More