De la îndoială, la încredere: transformarea personală care mi-a schimbat viața

de Andreea Ologu, clasa a XI-a B

Ce semnificație atribuim conceptului de „încredere în sine”?

Încrederea în sine reprezintă sentimentul de siguranță pe care îl avem în privința a ceea ce suntem și a ceea ce putem realiza. Aceasta nu presupune aroganță sau complex de superioritate, ci apreciere pozitivă și realistă a propriilor calități și potențial.

Trăind într-o societate din ce în ce mai complexă și competitivă, am sesizat importanța încrederii în sine, pe care am ajuns să o consider o valoare esențială a unui individ. Pe lângă faptul că aceasta ne influențează modul de a interacționa fie cu persoanele apropiate, fie cu cele recent cunoscute, reprezintă totodată un pilon esențial în ceea ce privește modul în care percepem evenimentele din viața personală. În continuare, vă voi împărtăși modalitatea prin care eu am reușit să depășesc obstacolele care credeam ca mă vor doborî și maniera în care am izbutit să pun bazele încrederii în mine, nu tocmai în circumstanțe favorabile.

Totul a început cu câteva luni în urmă, când, în colectivul clasei din care fac parte, au pornit anumite discuții necontrolate, prin intermediul cărora eram acuzată pentru faptul că am spus anumite lucruri, la care eu nici măcar nu m-am gândit. Am fost de față la câteva dintre discuții, însă nu am avut nicio șansă de a mă apăra verbal sau de a îmi expune punctul de vedere cu privire la ceea ce se discuta.

Am sperat că aceste discuții vor înceta și că vor putea cu toții sa treacă peste situația creată, însă din păcate, nu s-a întâmplat așa. Totul a continuat, iar mersul la liceu s-a transformat încet-încet într-o povară pentru mine. Deja ajunsesem într-un punct în care nu mai aveam motivația necesară pentru a mă ridica din pat dimineața și nu îmi mai puteam desfășura activitățile zilnice în mod normal. Îmi era frică să împărtășesc punctul meu de vedere, mă temeam să vorbesc în public, deoarece știam că mereu va fi cineva acolo, căruia i se va părea amuzant ceva ce, pentru mine, deține importanță.

Persoanele apropiate mie au sesizat faptul că se intamplă ceva, au văzut ca nu mai sunt cea care eram înainte și au încercat să mă ajute, furnizându-mi variante prin care problema putea fi rezolvată, oferindu-mi motive de bucurie și încercând sa îmi inducă o stare mai bună, însă nu a fost suficient. Am avut nevoie de timp, timp petrecut cu mine pentru a-mi da seama de ce se întâmplă, timp în care am lucrat la mine și la modul în care priveam situația creată. Când mi-am dat seama că toată viața mea se învarte în jurul acestei probleme, am realizat cu ce grad de gravitate ajusesem să o tratez.

Atunci, am realizat că sunt de ajuns sentimentele și energia investite în această situație, așa că am decis să pun punct și să ma axez pe mine și pe viitorul meu. Am petrecut timp de calitate cu mine, încercând să îmi dau seama de ceea ce îmi doresc pentru viitorul meu, am ajuns să citesc foarte mult, ceea ce m-a dezvoltat psihic într-un mod pe care nu îl pot explica. Investind în dezvoltarea personală, mi-am recăpătat încrederea în mine și am redevenit persoana care eram. Cu timpul, am ajuns la concluzia că am reușit să privesc acest aspect al vieții mele precum pe o oportunitate de creștere a inteligenței emoționale.

Ceea ce este prezentat mai sus constituie un exemplu de impact asupra vieții unui individ, pe care anumite evenimente îl pot avea, în cazul în care acesta nu și-a dobândit sau și-a pierdut încrederea în sine. Dezvoltarea încrederii în sine este un proces continuu, care necesită efort și autoreflectare. Necesită timp, încurăjari și, în cazurile nefericite, chiar și suferință. Investind în dezvoltarea încrederii în sine, putem deschide ușa către o viață nouă, adoptând viziuni mai clare și favorizante.

Începe astăzi să îți construiești încrederea în propria persoană și vei descoperi un nou nivel de potențial, care îți garantează împlinirea și succesul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Miscelanee

„Aquamarina”, expoziție de acuarelă

de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B În data de 18 iulie 2024, la Muzeul Marinei Române din Constanța, am avut ocazia de a participa la un eveniment deosebit: „Aquamarina”, vernisajul lui Vasile Trandafir. Expoziția, bine primită de critici și de publicul larg, a constat într-o serie de lucrări inedite, ce reflectă stilul distinct al […]

Read More
Miscelanee

Vânt dinspre apus, vânt dinspre răsărit

de Antonia Mîndru – Mary Poppins, n-ai să mai pleci niciodată de la noi, nu-i așa?– Am să stau până o să se schimbe vântul, zise ea scurt și stinse lampa. (P.L. Travers, Mary Poppins) Cu pătura trasă peste cap, la lumina slabă a unei lanterne, nu reușeam niciodată să-mi stăpânesc lacrimile, citind acest dialog. […]

Read More
Miscelanee

Familia Romanov: sfârșitul unei ere

de Eliza Barbu, clasa a IX-a B Sursă imagine: https://ro.wikipedia.org/wiki/Execu%C8%9Bia_familiei_Romanov Romanovii au fost una dintre cele mai puternice și influente familii regale din istorie Rusiei. Dinastia Romanov a domnit în Rusia timp de aproximativ 300 de ani, începând cu Mihail Romanov (din 1613) și până în 1917, când se încheie domnia țarului Nicolae al II-lea.  […]

Read More