„Noaptea Bibliotecii” – un eveniment cultural inedit

            de Trandafir Cristina-Ioana, clasa a X-a B

            Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanța și-a deschis porțile, pentru al XIII-lea an consecutiv, în cadrul uneia dintre cele mai îndrăgite activități culturale, „Noaptea bibliotecii”. Prima ediție a evenimentului „Noaptea Bibliotecii” a avut loc în anul 2011, ca rezultat al unui parteneriat între Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociaţia Excedo, Marketer Club şi aproximativ 40 de biblioteci din majoritatea regiunilor ţării şi alte 10 din capitală.

            Vizitatori de toate vârstele au pășit pragul bibliotecii, dornici de a lua parte la magia inițierii în universul fascinant al lecturii. Echipa bibliotecii, susținută de numeroși voluntari, a pregătit o serie de activități specifice tuturor vârstelor, recomandate atât celor mici, cât și celor mari.

            Deschiderea oficială a avut loc începând cu ora 15:00, când membrii ansamblului „Brâulețul” de la Centrul Cultural „Teodor T. Burada” Constanța au încântat publicul cu un moment artistic. Platoul din fața bibliotecii a fost acaparat de joc și voie bună, iar privitorii s-au alăturat, în cele din urmă, la horă. Distracția a plutit în aer pentru câteva momente, făcând apoi loc periplului cultural ce avea să urmeze.

            În sala Cataloage de la parter, cei mici au putut să se bucure de realizarea portretului, de către graficianul și caricaturistul Leonte Năstase. Dorința copiilor de a urmări vraja creionului ce plutea pe foaia albă și pasiunea artistului au transformat încăperea într-un adevărat curs de artă, iar timpul parcă s-a oprit în loc.

            Cei interesați au putut lua parte la un tur ghidat al bibliotecii, încununat de prezentarea unor documente din Colecțiile Speciale și s-au bucurat de expunerea în 3D a unor edificii romane antice, această din urmă activitate avându-l drept colaborator pe domnul Adrian Irimia, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

            De asemenea, participanții s-au putut înscrie la „Book-uria provocărilor”, un joc din seria „Biblio-express”, cu probe, indicii și enigme, dedicat tuturor vârstelor.

            La Secția de Împrumut pentru adulți, doritorii s-au întrecut în rezolvarea unui Artitmogrif, la care au fost părtași chiar membrii bibliotecii, care au aranjat ca soluția cuvintelor înscrise pe orizontală să se afle în diferite locuri din clădire. Așadar, o adevărată aventură a început odată cu această probă, din care au fost nelipsite amuzamentul, logica și dorința de câștig.

            Nici în acest an, aula bibliotecii nu a fost uitată, aici desfășurându-se un spectacol de teatru, coordonat de doamna profesoară Loredana Lupescu. Echipa de la „Alice Safta Art Studio” a încântat publicul cu piesa „Plata birului” de Victor Ion Popa, fapt ce nu a trecut neobservat, la finalul reprezentației, actorii bucurându-se de aclamațiile celor prezenți.

            Diverse abilități au fost testate și în cadrul „Puzzle Fest”, când 8 echipe alcătuite din copii, părinți și bunici au conlucrat la realizarea unui puzzle de mari dimensiuni sau la atelierele de creație în cadrul cărora lectorii pasionați au putut să își personalizeze propriul semn de carte.

            Am apreciat activitatea colegilor de la Colegiul Național „George Călinescu” ce s-a remarcat printr-o analogie între presa de ieri și cea din zilele noastre, realizată pe baza colecțiilor bibliotecii.

            Pentru un copil ce observă, pentru prima dată, activitățile propuse în cadrul acestui eveniment, biblioteca reprezintă o lume culturală nouă, un adevărat paradis, așa cum aprecia Jorge Luis Borges: Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…

             Elevii liceului nostru au fost prezenți la „Noaptea Bibliotecii”, ca în fiecare an, onorând invitația cu bucurie, iar impresiile acestora despre momentele petrecute în incinta bibliotecii vor rămâne întipărite în sufletele lor, mult timp de acum încolo.

            Am apreciat faptul că organizatorii au pregătit numeroase activități pentru toate categoriile de participanți. 
            Evenimentul s-a deschis cu un moment artistic prezentat de Ansamblul ,,Brâulețul”. Membrii ansamblului erau îmbrăcați în costume populare tradiționale  și ne-au impresionat cu o selecție de dansuri dobrogene. 
            Totodată, un renumit grafician, domnul Leonte Năstase, a realizat portrete vizitatorilor. Dornică de a mi se realiza portretul, am așteptat răbdătoare și am obținut un portret unic, în numai 5 minute.
            Un alt moment atractiv a fost piesa de teatru ,,Plata birului”, prezentată într-un mod amuzant și original.
            Alături de alți participanți de vârsta mea, am fost captivați de Concursul de cultură generală, având ocazia să ne dovedim cunoștințele din toate domeniile.
            În același timp, am fost fascinată de ,,Book-uria provocărilor” și de „Aritmogrif”, un joc în care trebuia să completăm un rebus, ale cărui indicii se regăseau în toată biblioteca.
            Am fost plăcut impresionată de acest eveniment și aștept cu nerăbdare următoarea ediție.

(Vanu Alessia Elena, clasa a VI-a A, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”)

            Anul acesta, am participat și eu la fermecătorul eveniment „Noaptea bibliotecii”.

            În fața bibliotecii, ne-a întâmpinat un minunat ansamblu popular care m-a vrăjit cu dansurile sale. După ce am intrat în bibliotecă, am simțit mirosul cărților care mă așteptau să le răsfoiesc. Am admirat opere de artă, am vizionat o piesă de teatru și am jucat jocuri interactive, toate acestea făcând ca evenimentul să devină o experiență memorabilă.

(Ionescu Sophia Teodora, clasa a V-a A, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Uncategorized

Milset Expo-Sciences Europe 2024, Bosnia şi Herţegovina

Trandafir Cristina Ioana, clasa a XI-a B             În perioada 15-20 iulie 2024, două delegații ale Liceului Teoretic „Carmen Sylva” Eforie şi una a Liceului Teoretic „Ovidius” Constanța au participat alături de două cadre didactice, domnul profesor Onoaie Emilian și doamna profesoară Leu Sorina-Maria, la Milset Expo-Sciences, în Sarajevo, capitala statului Bosnia și Herțegovina. Evenimentul […]

Read More
Evenimente Miscelanee

„Aquamarina”, expoziție de acuarelă

de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B În data de 18 iulie 2024, la Muzeul Marinei Române din Constanța, am avut ocazia de a participa la un eveniment deosebit: „Aquamarina”, vernisajul lui Vasile Trandafir. Expoziția, bine primită de critici și de publicul larg, a constat într-o serie de lucrări inedite, ce reflectă stilul distinct al […]

Read More
Evenimente Uncategorized

Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” medaliați la Zagreb, Croația

de Joavină Irina-Teodora, Trandafir Cristina-Ioana – clasa a X-a B             În perioada 8-12 mai 2024, trei echipe de elevi ai Liceului Teoretic „Carmen Sylva” au răspuns invitației de a participa la a 24-a ediție a expoziției din cadrul Târgului de Inventică și Tehnologie „Inova-Youth” organizat de Facultatea de Inginerie Mecanică și Arhitectură Navală din […]

Read More