de Daria Nastasă, clasa a XI-a B
Domeniul tehnologiei a evoluat accelerat, devenind indispensabil omenirii. A schimbat obiceiurile noastre, ne-a influențat modul de gândire și, mai mult decât atât, a devenit o parte integrantă a propriei rațiuni.
Învățăm să scriem încă din clasele primare, rotunjind literele necunoscute, pentru moment, ochilor. Începem de la liniile verticale și orizontale, apoi continuăm până reușim să formăm bucle și bastonașe. După câțiva ani, ne pregătim să devenim adepți ai caligrafiei. Oare cum ar fi dacă scrisul nostru din prezent s-ar asemăna cu cel folosit în primele clase primare?
În ultima perioadă, activitatea elevilor a făcut loc smartphone-ului, care utilizează touch-screenul în componența sa. De ani și ani, influențează scrisul de mână. Scrisul cu litere rotunjite și ondulate, specifice caligrafiei, se va transforma într-un scris tipărit, alcătuit din literele întâlnite pe suprafața tastaturii telefonului sau a calculatorului.
Uneori, din comoditate, alteori din grabă sau neatenție, atunci când scriem frazele pe foaie, omitem bucla literei C sau uităm să adăugăm cratima în cuvântul „s-a”, inserând doar un spațiu. Exemplele pot continua la nesfârșit, toate reflectând impactul tehnologiei asupra scrisului caligrafic. Majoritatea oamenilor preferă să trimită e-mailuri, sms-uri sau mesaje prin intermediul rețelelor de socializare, în detrimentul scrisorilor expediate prin poștă, o veche formă de comunicare folosită în vremurile de mult apuse. Într-adevăr, trăim în era tehnologiei, este demodat să trimitem scrisori prietenilor și persoanelor cu care dorim să comunicăm.
Oare cum reușeau să țină legătura bunicii noștri în perioada războiului, atunci când luptau pentru a apăra țara cu prețul vieții? Foloseau doar o carte poștală și cerneală, dar transmiteau atât de multă emoție și nostalgie prin rândurile scrise și trăite, totodată.
Scrisul de mână reprezintă cea mai complexă și mai solicitantă dintre toate acțiunile învățate. Stimulează la nivelul cel mai înalt ariile asociative aflate pe scoarța cerebrală, deoarece sunt angrenate diverse tipuri de musculatură: cea a degetelor, a palmelor, a încheieturilor, musculatura fină implicată în executarea unor mişcări rafinate şi precise asociate manevrării instrumentului. Toate acestea, cărora li se adaugă poziţia întregului corp, au nevoie de o coordonare extraordinară.
Scrisul de mână își demonstrează eficiența și în procesul de învățare, deoarece ajută la memorarea mai rapidă și de lungă durată a notițelor. De asemenea, scrisul îmbinat cu caligrafia stimulează creativitatea, facilitând nașterea unor idei noi.
Tastarea la calculator este utilă doar pentru a transcrie mai ușor informațiile sau pentru a economisi timp, dar nu constituie o metodă utilă pentru procesare sau înțelegere.
Un beneficiu nebănuit al scrisului de mână este reprezentat de reducerea depresiei și a anxietății. Expunerea gândurilor pe o pagină din jurnalul personal ajută la eliminarea stresului și a gândurilor negative, constituind o terapie excepțională pentru cei care se confruntă cu situații dificile și care doresc să își elibereze mintea de emoțiile distructive.
Nu în ultimul rând, scrisului de mână îi poate fi atribuită sintagma „tinerețe fără bătrânețe”, deoarece reprezintă elixirul tinereții pentru mintea noastră.