„Vanessa mea cea întunecată”, fascinanta carte a lui Kate Elizabeth Russell

de Maria Laită, clasa a XI-a B

Anul 2000. Vanessa Wye, o tânără în vârstă de cincisprezece ani, cu o minte sclipitoare, devine victima profesorului său de engleza, Jacob Strane. În ochii adolescentei, totul pare un joc inocent, naivitatea sa ajunge la cote maxime, iar experiențele traumatice pe care le trăiește iau forma unor „povești de dragoste” morbide. Fiecare acțiune are consecințe, fenomen denumit „efectul fluture”.

Anul 2017. În mijlocul valului de acuzații la adresa multor bărbați, pare sa fi venit și ziua judecății pentru Jacob Strane. Bătrânul profesor este acuzat de hărțuire sexuala de către una dintre fostele sale eleve, care își caută o aliată în Vanessa. Astfel, adolescenta naivă ce a devenit o femeie cu un trecut dureros și traumatic, are de făcut o alegere imposibilă: sa păstreze tăcerea, rămânând nestrămutată la ideea că relația din adolescență a fost una consimțită și deosebită, sau să se redefinească atât pe sine, cât și evenimentele din trecutul ei. Cartea tratează subiecte esențiale ale vieții umane, precum consimțământul, statutul de victimă, complicitatea, liberul arbitru și modul în care traumele lasă o amprentă dureroasă pe tot parcursul vieții.

Această apariție editorială – inspirată din viața autoarei și publicată inițial pe 10 martie 2020 – este una dintre preferatele mele, datorită impactului său emoțional și psihic major. Am zâmbit, am plâns și am simțit suferința Vanessei când a spus ca are nevoie ca povestea să să fie una de dragoste. Suferința este creatoare, iar „Vanessa mea cea întunecată” oglindește ideea că din suferință poți clădi imperii, structuri sigure și magnifice, pentru a evolua, renăscând asemenea păsării Phoenix, din propriul scrum. Sunt ilustrate pericolele adolescentei și modul cum iubirea iluzorie duce la distrugere. Vanessa, o tânără inteligentă, dar naivă, cade în plasa unui bărbat interesat doar de câștigul său, care susține că a avut doar ghinionul de a se îndrăgosti de o adolescentă și că nu a înfăptuit nimic ce ar putea să îl catalogheze drept vinovat.

Cred că este important să menționez că, indiferent de situație, vina nu aparține victimei. Vanessa, un copil, a fost fermecată de gesturile de tandrețe ale profesorului Jacob Strane, care a dorit doar să o manipuleze pentru a obține ce voia. Victima va continua să își apere agresorul, refuză sa creadă că ce a trăit poate fi considerat abuz. Acest tip de comportament nu este de condamnat, ci de analizat și de înțeles pe deplin. Tânăra, în varstă de cincisprezece ani, introvertită și singuratică, primește atenția după care tânjește și laude pentru lucrările sale la limba engleză, nimic ieșit din comun. Astfel, aceasta dezvoltă un atașament nesănătos fata de Jacob Strane, care profită de faptul că ea nu e trecută prin viață, e naivă, neștiutoare și, astfel, victima perfectă. Manipulatorii își aleg cu atenție victimele, pătrund sub pielea lor, lent, dar sigur, lovind cu succes toate punctele vulnerabile. De pildă, Jacob Strane își arogă statutul de victimă și o face pe Vanessa să creadă că toată vina pentru situația dată este a ei. Ideea de iubire a fost i-a fost inculcată atât de profund Vanessei, încât nu mai făcea distincția între bine și rău. Cei mai frumoși ani ai vieții sale au fost furați de o minte bolnavă, care acționase asemenea unui psihopat ce mimează emoțiile și își învață cuvintele ca pe poezie. Finalul nu este chiar unul fericit, dar Vanessa începe procesul de vindecare, care nu e deloc simplu. Există viață și după situațiile dificile, iar timpul nu așteaptă pe nimeni.

Consider că Vanessa este o supraviețuitoare, o adolescentă ce a experimentat lucruri terifiante, care și-a învins temerile și a învățat cum poate trăi cu traumele și cum să le accepte. Concepția sa asupra iubirii a fost ruinată în cei mai frumoși ani, ai tinereții, când sufletul ei pur și lipsit de păcate a fost chinuit. O admir pe Vanessa pentru curajul său de a se vindeca, de a depași dificultățile.

În ceea ce îl privește pe Jacob Strane, profesor renumit la liceul „Brown”, autor de lucrări impresionante și deținător al unor diplome de excelență, sunt de părere că manipularea este la el o abilitate înnascută, aproape de admirat, întrucât, pentru a fi capabil să manevrezi oamenii cu atâta ușurință, trebuie să fii un bun cunoscător al psihologiei umane. Acest profesor cu o minte morbidă dorește să își mențină statutul social și să fie iubit de către colegii și studenții săi. În momentul în care au apărut zvonurile despre o potențială relație între el și Vanessa Wye, a declarat că aceasta este inteligentă, dar irațională. Și-a susținut ideea că ea nu a primit destulă afecțiune în copilărie și că a dezvoltat un atașament inocent față de el. Jacob Strane întruchipează un adevarat monstru, cele mai tainice și înfiorătoare laturi ale ființei umane.

Această carte îți străpunge fiecare încăpere a inimii și a mintii cu otravă sub forma ambroziei. Redau mai jos câteva dintre afirmațiile mele preferate:

„Oamenii ar sacrifica totul pentru un fragment de frumusețe.”

„EL e singura persoană care a înțeles această dorință. Nu să mori, ci să fii deja mort.”

„Ascunde-te cât vrei, adevărul te va găsi mereu.”

„Aveam nevoie ca povestea mea să fie una de iubire. Aveam nevoie să fie așa.”

„Vanessa mea cea întunecată” este o carte despre cele mai sumbre aspecte ale vieții, care îți schimbă percepția asupra oamenilor și a puterii pe care o dețin. Am înțeles din volumul autoarei Kate Elizabeth Russell că atenția și tenacitatea cuiva pot distruge psihicul unui individ, precum și faptul că cea mai puternică armă a omului rămâne propria minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări de lectură

„Suicide notes” de Michael Thomas Ford, o carte ce merită citită

de Dobre Ramona, clasa a IX-a B A început școala de câteva luni și mulți dintre elevii claselor de a IX-a s-au confruntat cu o activitate ce nu le face mare plăcere: cititul cărților din bibliografia obligatorie, atât de puțin îndrăgită de elevi. Dacă ar trebui să indic un singur cuvânt care ar putea sintetiza […]

Read More
Recomandări de lectură

„Circul Nopții” și privilegiul frumosului

de Bianca Dică, clasa a XII-a B „Privilegiul frumosului” sau „pretty privilege”, cum este mai mult cunoscut, se referă la asocierea talentului cu frumosul; la o persoană care are mai multe oportunități în viață ca o consecință a faptului că lumea o percepe drept „frumoasă”. Este cazul acelor artiști extrem de problematici sau pur și […]

Read More
Recomandări de lectură

Dincolo de adevăr. „Verity” de Coleen Hoover

de Andreea Ologu, clasa a IX-a B Ca fiecare, am și eu o pasiune: iubesc să citesc. Am dezvoltat această pasiune de la o vârstă fragedă. Totul a început când eram în clasa a V-a, odată cu înființarea unui club de lectură. Îmi cumpăram mai tot timpul cărți, pe care, apoi, le devoram în timpul […]

Read More