
de Andreea Ologu, clasa a XII-a B
Imaginea reprezentativă a fost generată cu ChatGPT.
Ultimul an de liceu este perceput, de obicei, ca un moment de efervescență, plin de emoții și de visuri privind viitorul. În cazul meu, însă, a fost un amestec de responsabilități, muncă sistematică și momente de stres. Cei din jurul meu păreau să se bucure de ultimul an de liceu, dar pentru mine a fost, mai degrabă, o cursă continuă între școală, muncă și pregătirea pentru examen. Și totuși, nu a fost o perioadă de neîmpliniri — dimpotrivă, am învățat mai mult despre cine sunt și ce pot face.
Am început să lucrez pe parcursul anului școlar – nu dintr-o necesitate financiară, ci pentru a-mi ocupa timpul cu ceva productiv. A fost vorba despre un job de ospătar, într-un bar. Trebuia să servesc clienții și să mă asigur ca totul este în regulă. Nu părea să fie un job care să-ți schimbe viața, dar, în realitate, m-a învățat mai multe despre mine decât mi-aș fi imaginat.
Liceul și munca: Încărcătura de zi cu zi
Programul meu era destul de încărcat. Dimineața, mă trezeam devreme pentru școală, unde trebuia să fiu prezentă nu doar fizic, ci și psihic. De multe ori, mă simțeam epuizată din cauza stresului provocat de conflictele interpersonale din clasă — nu vorbesc de bullying, dar erau acele momente în care nu mă simțeam „în elementul meu”. Făceam parte dintr-un colectiv mare, dar mă simțeam izolată, ca și cum nu aveam un loc în acea dinamică.
În pauze, în loc să socializez cu ceilalți, îmi făceam planuri în minte despre ce voi învăța și cum voi înfrunta examenele. În această atmosferă apăsătoare, munca a fost ca o gură de aer proaspăt. După școală, mă duceam la job, unde mă simțeam apreciată pentru ceea ce făceam în mod concret. La muncă, totul era despre performanță și responsabilități clare, nu despre cine te place sau despre cine te ignoră.
Stresul examenelor și cum am reușit să găsesc timp pentru învățat
Stresul examenului de bacalaureat a fost, fără îndoială, un factor major în ultimul an de liceu. Toată lumea vorbea despre „ce va fi” la bac, despre ce notă trebuie să ia fiecare pentru a reuși și despre cum e nevoie să înveți nonstop pentru a avea șanse bune. Adesea, mă simțeam copleșită de gândul că, pe lângă toate lecțiile care trebuiau învățate, trebuia să mă pregătesc și pentru viața de după liceu. Eram permanent în alertă, de parcă totul depindea de acel examen.
Pe lângă școală, jobul meu a continuat să îmi ocupe multe ore din zi, iar momentele de relaxare erau foarte rare. Totuși, am găsit mici oportunități pentru a studia chiar și atunci când eram la muncă. Uneori, în pauzele scurte de 10-15 minute, în loc să mă relaxez, îmi deschideam caietele și repetam noțiuni sau citeam câteva pagini. Când aveam perioade mai liniștite la serviciu, reușeam să pun la punct planuri de învățat pentru ziua următoare.
Deși nu aveam timpul ideal pentru a studia — niciun weekend complet liber, nicio seară în care să mă simt complet liniștită — am învățat să fiu eficientă. Știam că trebuie să îmi împart timpul în mod echilibrat între muncă și studii. Cu fiecare zi care trecea, începusem să înțeleg că, dacă nu îmi găsesc o metodă de a face față presiunii, voi ajunge să mă simt în totalitate copleșită.
Lecțiile învățate din acest „haos”
A îmbina muncă și școala nu a fost ușor, dar m-a ajutat să îmi dau seama ce înseamnă cu adevărat disciplina. Am învățat să îmi organizez timpul cu multă rigurozitate, să fiu adaptabilă și să nu mă dau bătută, chiar și atunci când oboseala se simțea ca o greutate pe umerii mei. Fiecare zi a devenit o lecție de automanagement, iar fiecare pas în afacerea mea personală de autoorganizare m-a ajutat să fac față și stresului examenului de bacalaureat.
În plus, am înțeles că „stresul” este inevitabil, dar că se poate controla prin planificare. Mi-am dat seama că, pentru a avea rezultate bune, nu trebuie să mă pierd în detalii și să mă las cuprinsă de panică. Trebuie doar să îmi împart resursele (timp, energie, motivație) în mod echilibrat.
Cum am înfruntat simulările examenului și ce am învățat din experiența asta
Când am susținut simularea examenului de bacalaureat, nu m-am simțit „pregătită” în sensul clasic, dar am simțit că am făcut tot ce am putut. Nu am avut momente de panică extremă în timpul probelor. Deși m-am stresat, am reușit să rămân calmă și să aplic tehnicile de învățare pe care le dobândisem în acele luni dificile. Am învățat să înfrunt fiecare provocare cu capul sus și să nu mă las influențată de presiunea din jur.
Simulările au trecut și da, au fost obositoare, dar nu am ajuns acasă simțindu-mă la capătul puterilor. Am reușit să mă păstrez echilibrată, să îmi mențin mintea limpede și să apreciez tot ce am realizat, chiar și într-un an de liceu plin de provocări.
Ce am câștigat de la această experiență
Munca nu mi-a oferit doar independență financiară sau un loc în care să mă simt apreciată, ci mi-a dat și o lecție valoroasă despre cum pot să jonglez cu responsabilitățile din viața mea. Am învățat să fiu mai organizată, mai conștientă de timpul meu și să nu mă mai las influențată de așteptările altora. Am realizat că putem depăși presiunile externe, atât timp cât suntem dispuși să investim în echilibrul nostru personal și să ne adaptăm la situațiile dificile.
Acum, privind în urmă, mă simt mândră de cum am reușit să îmbin studiul cu munca și să nu las stresul să mă doboare. Poate nu am avut cele mai multe momente de relaxare, dar am câștigat o încredere de neprețuit în propriile forțe.