Scrisul de mână și personalitatea

de Daria Nastasă, clasa a XI-a B

Fotografie realizată de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B

Conform lui Norbert Sillamy, personalitatea este un element stabil al conduitei unui individ; ceea ce îl diferențiază de o altă persoană. Deci, putem spune, fără îndoială, că personalitatea este expresia unicității fiecăruia dintre noi. 

Oare scrisul de mână poate să definească temperamentul, aptitudinile, caracterul și creativitatea unei ființe umane? Prin intermediul acestui articol, îmi doresc să îi ofer ofer ocazia cititorului de a descoperi trăsături ascunse sau cunoscute ale personalității sale. 

De peste un secol, există chiar o știință care se ocupă cu studiul scrisului de mână, și anume grafologia, termenul fiind inventat de către Jean-Hippolyte Michon, fondatorul Societății de Grafologie. 

Începutul analizei scrisului de mână este caracterizat prin superficialitate, incluzând două perspective limitate. Pe o parte, un scris lizibil și îngrijit dezvăluia o persoană disciplinată, pe de altă parte, scrisul neglijent și greu de înțeles releva o persoană absentă și dezorganizată.

Procesul a evoluat de-a lungul timpul, înglobând anumite particularități grafice, cum ar fi spațierea dintre litere, forma literelor și presiunea aplicată asupra scrisului, toate aceste elemente fiind analizate împreună. 

Există o multitudine de aspecte care oferă indicii despre trăsăturile ce alcătuiesc personalitatea fiecăruia dintre noi. 

Spre exemplu, scrisul înclinat spre dreapta dezvăluie o fire sociabilă, extravertită, în schimb, literele înclinate spre stânga denotă o fire introvertită, rezervată, chiar egoistă. Variantă intermediară a celor două extreme, scrisul cu litere drepte indică o fire perseverentă, independentă, rigidă.

Scrisul descendent este marca unei firi pesimiste, în timp ce un scris ascendent aparține unei persoane optimiste, dornice de progres.

De asemenea, firea extraverită sau introvertită a unui individ poate fi dedusă din mărimea scrisului: literele mari dezvăluie o persoană deschisă, în timp ce literele mici evidențiază orientarea spre sine, spre latura intelectuală, o capacitatea mare de concentrare sau atenția la detalii. Literele medii denotă prezența echilibrului psihic, spiritul de întreprinzător și firea metodică. Literele extrem de mari indică un caracter narcisist, posedat de persoanele care își doresc să obțină succesul, dar nu acceptă criticile, fie acestea și constructive.

Și presiunea asupra literelor reprezintă un element grafic important în analiza scrisului: presiunea ridicată sugerează capacitatea de adaptare la schimbări, agresivitatea, dar și firea indecisă, iar la polul opus, presiunea slabă dezvăluie o fire sensibilă, timidă, precum și inflexibilitatea cu privire la schimbările radicale. 

Spațiile mari dintre litere sugerează dorința de exteriorizare și de remarcare a persoanei, pe când cuvintele aproape legate pun în lumină un spirit dinamic, prezența vocii intuiției și simțul artistic.

Relativ la spațiul dintre rânduri (criteriu valabil în cazul scrisului pe foi albe), un spațiu mare poate fi un indiciu al unei vieți sistematice, iar un spațiu mic denotă firea cumpătată și răbdătoare. 

De asemenea, semnătura reprezintă un element esențial în dezvăluirea trăsăturilor de caracter și în conturarea personalității. Spre exemplu, o semnătură caligrafică nu dezvăluie neapărat o persoană amabilă, ci poate ascunde om necruțător sau înverșunat. 

O personalitate marcantă poate fi recunoscută prin intermediul scrierii evidențiate a primei litere din semnătură. Semnătura ilizibilă trădează o persoană comodă, neîncrezătoare în sine și plină de suspiciuni. 

Surprinzător, o semnătură simplă indică talentul artistic, dispoziția naturală către spiritualitate sau generozitatea. 

Raportându-mă la propria persoană, aș putea spune că am un scris de dimensiune medie, obișnuiesc să formez litere drepte, am un scris descendent, aplic o presiune slabă asupra literelor, lăsând spații mici între acestea și spații mari între rânduri, iar referitor la semnătură, aceasta este realizată într-un mod simplu, fiind formată din inițialele numelui și prenumelui, un aspect însemnat fiind reprezentat de prima literă, care este întotdeauna mai mare decât celelalte. Astfel, pot afirma că elementele grafice enumerate mai sus îmi confirmă anumite caracteristici esențiale ale propriei personalități. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miscelanee

Misiunea eșecului în cariera de elev

de Daria Nastasă, clasa a XI-a B Fotografiile din acest articol au fost realizate de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B. „Eșecul este foarte important. Vorbim despre succes tot timpul. Reziliența la eșec sau transformarea eșecului într-o oportunitate este cea care duce la succes. Am cunoscut persoane care nu vor să încerce, de teama de […]

Read More
Miscelanee

Alegerile parlamentare și prezidențiale din 1990: un nou început

de Cristian Păun, clasa a XI-a A Imaginea reprezentativă: „Întoarcerea la Europa a țărilor fost comuniste”, desen de Fritz Behrendt pentru revista Frankfurter Allgemeine Zeitung Sursă imagine: https://www.reddit.com/r/PropagandaPosters/comments/172u3wy/the_return_of_the_eastern_bloc_countries_to/ Este o frumoasă zi de mai, te trezești datorită unei raze de soare care ți-a pătruns prin fereastră, având grijă să nu pui prea multă presiune asupra […]

Read More
Miscelanee

Reflecții asupra uneia dintre direcțiile politicii britanice a ultimelor decenii

de Cristian Păun, clasa a XI-a A Sursa imagine: https://freebiesupply.com/logos/labour-party-logo/ Înainte de a porni în această călătorie prin politica britanică, vreau să clarific termenul de „Militant”.„Militant” a fost o facțiune din cadrul Partidului Laburist, care a susținut troțkismul, o formă de comunism. Ceea ce a diferențiat-o de multe alte astfel de organizații comuniste din Marea […]

Read More