Juridiq – o poveste despre succes

„Nu puneți limite aspirațiilor!”

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B

Este idealul oricărui tânăr să se afirme, să-i fie recunoscute și apreciate ideile și eforturile. Despre Juridiq se poate spune că și-a văzut aspirațiile îndeplinite. La data de 25 iulie 2022, echipa de studenți la Universitatea din București a fost distinsă cu premiul „Pitch of the year”, acordat pentru elaborarea aplicației JURIDIQ, în cadrul programului universitar Innovation Labs. Cei patru membri ai grupului – Cartoafă Alexandru Florin, student la Facultatea de Drept, Frățilă Șenol, student CTI la Facultatea de Matematică și Informatică (angajat ca inginer software la Atta Systems), Lupu Octavian Constantin și Sait Denis, studenți la facultatea de Administrare a Afacerilor – și-au unit eforturile și specializările complementare pentru a veni în sprijinul comunității juridice din România, creând aplicația ce îndeplinește rolul unui „secretar digital”.

În calitate de absolvenți ai Liceului Teoretic „Carmen Sylva”, Șenol și Denis constituie cu atât mai mult un model pentru elevii instituției noastre, motiv pentru care i-am contactat, adresându-le câteva întrebări. Iată ce ne dezvăluie Șenol despre echipa Juridiq:

„Scopul echipei noastre este obținerea unui produs care să-i dea utilizatorului ocazia să utilizeze timp și energie doar acolo unde inteligența umană este relevantă și necesară. În martie 2021, i-am contactat prima oară pe Denis, Alex și Octavian, pentru a crea o platformă destinată freelancerilor din România. Nu am apucat să finalizăm platforma, deoarece în noiembrie al aceluiași an a apărut conceptul de Juridiq. Deci, echipa s-a înființat cu ceva vreme înaintea ideii.”

Primul care a deschis perspectiva de a crea aplicația a fost Alex – student la Drept – care se lovise de problema gestionării dosarelor unui ONG. „Deși spusă în glumă la început, după câteva zile de gândire, ne-am dat seama că ideea are potențial.” Așa a început procesul care „l-a transformat pe fiecare dintre noi”, prin care „am învățat și învățăm foarte multe despre ce înseamnă sa creezi un produs tehnic bun, corespunzător unui business de succes.”

„Pe scurt, JURIDIQ rezolvă problema timpului pierdut în procese operaționale care pot fi automatizate relativ simplu. Ca să înțelegem, un avocat poate avea 100 de dosare într-un an, dosare pe care trebuie să le verifice constant, pentru a le monitoriza modificările. Timpul pierdut în operațiunea aceasta poate fi de o oră sau două per dosar, deci, peste 100-200 de ore pe an, echivalentul a 12-25 de zile lucrătoare. JURIDIQ economisește acest timp avocatului, prin sincronizarea și urmărirea automată a stadiului dosarelor.”

Obstacolele întâmpinate nu au fost puține, „de la crize în echipă, pâna la lipsa unor soluții tehnice pentru funcționalitățile pe care le promiteam. Important este că am învățat să facem un pas în spate, să ne informăm și să cerem ajutor de la cineva mai experimentat decât noi. Aflându-ne în cadrul Innovation Labs, în patru luni am fost forțați să ajungem de la o simplă idee la un produs real și utilizabil; dacă nu ar fi fost ritmul programului, probabil ne-am fi aflat în urmă cu dezvoltarea proiectului.”

Momentul culminant l-a constituit evenimentul decernării premiilor, desfășurat la data de 25 iulie 2022, în Aula Magna a Univerității Politehnica din București. Juridiq s-a numărat printre cele 15 echipe finaliste care și-au expus ideile în fața juriului, reprezentanților media și potențialilor investitori. Astfel descrie Șenol reacția echipei, auzindu-și numele alături de premiu:

„Trebuie să mărturisesc, am fost mai mult decât surprinși. În prima secundă, nu am procesat informația. Imediat după ce am pășit pe scenă, am realizat că totul este real, iar bucuria și împlinirea le-am simțit abia coborând de pe podium și luându-ne în brațe ca echipă. Am trăit momente speciale.”

Evident, premiul „Pitch of the year” este dovada succesului, astfel că „echipa Juridiq va rămâne la fel de închegată ca până acum și va trece peste viitoarele provocări. Cu toate că am plănuit pe termen lung cum se va dezvolta aplicația, știm că viitorul ascunde multe surprize, așa că rămânem deschiși oportunităților.”

Tuturor, dar mai ales tinerilor capabili de realizări inovatoare, membrii echipei Juridiq le transmit:

„Învățați să profitați de potențialul pe care îl aveți și nu vă puneți limite la aspirații! Acest sfat vine chiar din experiența noastră de pe parcursul programului Innovation Labs. Înainte de înscrierea în program, nu ne-am fi gândit serios că putem materializa ideea noastră de business, că putem ajunge la realizări atât de mari, precum câștigarea unui premiu. Așa că permiteți-vă să aveți idealuri, priviți optimist spre scopurile voastre și – foarte important – nu vă blocați la frica de eșec!”

Pentru mai multe detalii privind decernarea premiilor și programul Innovation Labs, puteți accesa linkurile aferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Miscelanee

În ce an au primit femeile din Anglia dreptul să joace fotbal?

de Silvia Neacșu, clasa a XI-a B ,,Suntem diferite, dar toate ascundem o suferință.”; ’’We are different, but all of us hide a suffering.”; ” Farklıyız ama her birimiz içinde bir acıyı saklıyoruz.”; ” Različni-e-o smo, a v vseh se skriva trpljenje.”; ” نحن مختلفات / مختلفون، لكننا جميعًا نخفي معاناة.”.ROÎn perioada 17-21 ianuarie 2023, […]

Read More
Miscelanee

Istoria și efectele jocurilor virtuale

de Bogdan Zamfirescu, clasa a XI-a B Jocurile video au devenit deosebit de relevante în ultimele două decenii, acestea fiind considerate un hobby de către majoritatea tinerilor din epoca actuală. Jocurile video datează încă din anul 1958, când a apărut primul joc numit „Tennis for Two”, creat de fizicianul William Higinbotham. Probabil, vă întrebați de […]

Read More
Miscelanee

Scrisul de mână în era digitală: o artă estompată a caligrafiei

de Daria Nastasă, clasa a X-a B Fotografie de Ana Chiriac Recuzită: Mihaela Safta Domeniul tehnologiei a evoluat accelerat, devenind indispensabil existenței omenirii. A schimbat obiceiurile noastre, ne-a influențat modul de gândire și, mai mult decât atât, a devenit o parte integrantă a propriei rațiuni. Învățăm să scriem încă din clasele primare, rotunjind literele necunoscute, […]

Read More