Echipa Liceului Teoretic „Carmen Sylva” Eforie pe podium la competiția CanSat 2025

Autor: Joavină Irina Teodora, clasa a XI-a B

Echipa CarmenSylva5 CosmoCoders, coordonată de domnii profesori Șerbu Florin și Bulgaru Laurențiu și formată din elevii Timofte Iulian, Nechita Alin, Oprea Eric și Joavină Irina, a obținut premiul pentru Cea Mai Profesionistă Echipă, în cadrul etapei naționale a competiției CanSat 2025.
CanSat este o competiție organizată de ESA (European Space Agency) și ROSA (Romanian Space Agency), în care echipele trebuie să proiecteze, să construiască și să lanseze un satelit miniatural de dimensiunea unei doze de suc. Acesta trebuie să îndeplinească câteva obiective prestabilite și o misiune secundară aleasă de fiecare echipă, simulând o misiune spațială reală. Pe parcursul competiției, echipele trebuie să trimită rapoarte în care să descrie stadiul în care sunt cu proiectarea și construirea minisatelitului, testele efectuate și datele colectate de senzorii de pe acesta.
Parte din misiunea secundară aleasă de noi au fost elemente de telemetrie avansată și lansarea automată a unui lander, în momentul în care minisatelitul atingea o anumită altitudine. Din cauza unor probleme tehnice legate de transmiterea altitudinii, am reușit să îndeplinim doar parțial misiunea secundară, motorul responsabil pentru ejectarea landerului nereușind să primească semnalul corespunzător.
Cu toate acestea, considerăm că am reușit să facem o mare parte din ce ne-am propus la început și suntem foarte mândri de acest lucru.
Ne dorim să învățăm atât din greșelile făcute de noi, cât și din parcursul celorlalte echipe, pentru a putea deveni din ce în ce mai buni.
Experiența CanSat de anul acesta a fost diferită de cele din anii anteriori, datorită integrării acesteia în SpaceFest, cel mai mare eveniment din România dedicat spațiului cosmic, găzduit de Facultatea de Inginerie Aerospațială, din cadrul Universității Politehnice București. În cadrul acestui eveniment, am avut ocazia să cunoaștem studenți pasionați de știință și doi invitați speciali, Daniel Michio Tani, un astronaut NASA, care a fost în trei misiuni spațiale și Yi So-yeon, primul astronaut sud-coreean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură, educație și cercetare în procesul dezvoltării

O ierarhie a eleganței masculine în romanul interbelic camilpetrescian

de Elena-Luminița Hrițcu, profesor de limba și literatura română Sursă imagine: https://bloggercica.blogspot.com/2016/11/istoria-modei-barbatesti.html Despre scriitorul Camil Petrescu, se poate afirma cu certitudine că a desfășurat o solidă activitate documentaristică în vederea conceperii celor trei romane ce îi poartă semnătura. Unii dintre apropiații autorului au lăsat mărturii privind dulapurile cu fișe realizate de prozatorul interesat să reflecte […]

Read More
Cultură, educație și cercetare în procesul dezvoltării

Cum se îmbrăcau boierii români în secolul fanariot

de Elena-Luminița Hrițcu, profesor de limba și literatura română Sursă imagine: www.fundatiacaleavictoriei.ro În secolul fanariot, modelul oriental adoptat de membrii clasei autohtone privilegiate este cel mai evident reflectat la nivelul opțiunilor vestimentare. Costumul îmbrăcat în mediile aristocrate reprezintă o replică a vestimentației turcești, din care lipsește turbanul, interzis supușilor creștini ai Porții. Hainele sunt largi […]

Read More
Cultură, educație și cercetare în procesul dezvoltării Evenimente

Echipa CarmenSylva5-CosmoCoders este pregătită pentru provocarea CanSat 2025

de Irina Joavină, clasa a XI-a B Echipa CarmenSylva5-CosmoCoders a fost acceptată în competiția CanSat 2025, alăturându-se astfel unui grup de elevi din toată țara pasionați de inginerie aerospațială. Echipa este coordonată de domnii profesori Florin Șerbu şi Laurențiu Bulgaru, avându-i ca membri pe:• Iulian Timofte, elev în clasa a X-a A, liderul echipei. Acesta […]

Read More