
Echipa CarmenSylva5-CosmoCoders a fost acceptată în competiția CanSat 2025, alăturându-se astfel unui grup de elevi din toată țara pasionați de inginerie aerospațială.
Echipa este coordonată de domnul profesor Florin Șerbu și îi are ca membri pe:
• Iulian Timofte, elev în clasa a X-a A, liderul echipei. Acesta a participat la competiția CanSat 2023, unde echipa liceului a obținut premiul pentru cea mai spectaculoasă recuperare a CanSat-ului. Iulian are rolul de inginer software și va fi responsabil de scrierea programului care va rula pe microcontrolerele de pe CanSat. El va testa programele finalizate.
• Alin Nechita, elev în clasa a X-a A. Alin are rolul de inginer hardware, el va proiecta și va construi modulele electronice ale CanSat-ului și va fi responsabil cu testarea componentelor electronice.
• Eric Oprea, elev în clasa a VII-a A. Eric are rolul de inginer mecanic, el va fi responsabil pentru proiectarea 3D și realizarea structurii mecanice a CanSat-ului.
• Irina Joavină, elevă în clasa a XI-a B. Irina este responsabilă de analiza datelor, publicitate și strângerea de fonduri. Ea va fi responsabilă de sistemul de colectare a datelor în timp real, de reprezentarea grafică a datelor și analiza datelor, de scrierea rapoartelor și promovarea echipei pe social media, dar și de atragerea de fonduri necesare deplasării echipei.
Participarea LTCS la CanSat nu este o premieră. În anii anteriori, echipele liceului au reușit performanțe deosebite la competiția națională, una dintre echipe clasându-se pe primul loc, astfel, reprezentând România la faza mondială a competiției, care s-a desfășurat, în anul respectiv, în Portugalia. Aceste experiențe ne motivează sa muncim din greu pentru a duce mai departe tradiția liceului.
CanSat este o competiție organizată de ESA (European Space Agency) și ROSA (Romanian Space Agency), în care echipele trebuie să proiecteze, să construiască și să lanseze un satelit miniatural de dimensiunea unei doze de suc. Acesta trebuie să îndeplinească câteva obiective prestabilite și o misiune secundară aleasă de fiecare echipă, simulând o misiune spațială reală. Pe parcursul competiției, echipele trebuie să trimită rapoarte în care să descrie stadiul în care sunt cu proiectarea și construirea minisatelitului, testele efectuate și datele colectate de senzorii de pe acesta.
Până acum, am creat conturi de social media pentru a documenta parcursul echipei și suntem în plin proces de dezvoltare a satelitului. Următorul pas este trimiterea primului raport oficial, esențial pentru a rămâne în competiție.
Vom posta actualizări despre progresul proiectului atât pe pagina de Instagram (carmensylva5_cosmocoders), cât și pe cea de Facebook (CarmenSylva5 CosmoCoders), unde vă invităm să ne urmăriți.
CanSat 2023


CanSat 2018

CanSat 2016


CanSat 2014
