O experiență de neuitat

Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.
Bugetul acestuia este estimat la 26,2 miliarde EUR. Această sumă reprezintă aproape dublul finanțării de care a beneficiat programul anterior (2014-2020).
Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.
Sprijină prioritățile și activitățile definite în contextul Spațiului european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda pentru competențe în Europa. În același timp, programul sprijină Pilonul european al drepturilor sociale, pune în aplicare Strategia UE pentru tineret 2019-2027, dezvoltă dimensiunea europeană în domeniul sportului.
Erasmus + oferă oportunități de mobilitate și cooperare în: învățământul superior, educația și formarea profesională, educația școlară (inclusiv îngrijire și educația timpurie), educația pentru adulți, sectorul tineretului și domeniul sportului.
In acest an, proiectul Erasmus+ „Harmonie Amis de l’Est” s-a desfășurat pe o perioada de 11 zile, în intervalul 19-30 august, in localitatea Villers-Saint-Gertrude, district al municipiului Durbuy.
Țara gazdă a fost Belgia, coordonatoare principală a proiectului fiind doamna Aurica Uscov, iar țările partenere au fost:
Georgia – coordonator Manana Lomishvili
Moldova – coordonator Svetlana Macrinici
România – coordonator Silvia Andreotti
Turcia – coordonator Marianna Erdem
Ucraina – coordonator Anghelina
Proiectul s-a numit „Cetățeni ai lumii”, având un numar de 56 de participanți.
Activitătile au constat în lucrul pe echipe, acestea din urmă fiind numerotate de la 1 la 8, fiecare dintre ele cu un numar de 6/7 copii.
În cadrul proiectului, ne-au fost asigurate cazarea și cele 3 mese pe zi, iar în ultimele 6 zile, reprezentanții fiecărei țări participante au gătit preparate tradiționale țării din care proveneau.
Zilnic, s-au desfășurat activități, în cadrul cărora participanții au purtat discuții pe diferite teme, precum incluziunea (în general), rasismul, migrarea, calitatea de cetățean al lumii.
Pentru că tot ne aflam în Belgia, iar distanța pana la Bruxelles nu era foarte mare, am avut oportunitatea să vizităm capitala și Parlamentul European, unde o persoană din cadrul instituției ne-a prezentat clădirea și activitățile care se desfășoară acolo.
În fiecare seară, după ce se terminau activitățile, toți se adunau în foișor unde se încălzeau la foc, mâncau bezele și cântau. Acelea au fost cele mai frumoase clipe, departe de grija unui „deadline” pentru o activitate. Acolo, în preajma focului, s-au legat cele mai frumoase prietenii, care nu vor muri niciodată.
Dar din păcate, după atâtea zile frumoase, a venit și cea mai urâtă zi din cadrul proiectului, cea în care toți trebuiau să își ia rămas-bun de la ceilalți. Au fost multe lacrimi vărsate și îmbrățișări pline de căldură și iubire, iar participanții și-au promis că orice s-ar întâmpla, se vor revedea într-un mod sau altul. Toată lumea ar fi vrut ca această experiență din frumoasa tabără Erasmus să nu se mai termine niciodată, pentru că acele clipe petrecute împreună nu se compară cu nimic din ceea ce trăiseră anterior.
Pentru mine, tabăra Erasmus a fost un loc unde am reușit să îmi perfecționez engleza, m-a ajutat să învăț câteva cuvinte din alte limbi, cum ar fi rusa, turca, georgiana. Este o experienta foarte plăcută care te ajută foarte mult în viața de zi cu zi, pentru că te învață multe lucruri utile. Ne-am ascultat reciproc și ne-am perfecționat lucrul în echipă.
Recomand tuturor persoanelor care au ocazia să participe la un astfel de proiect să nu ezite niciodată, este o experiență unică, în urma căreia legi prietenii pe viață!
Achimescu Alex-Cristian, clasa a XII-a A

P.S.
Echipa Ștrengarii din România a participat al doilea an consecutiv la proiectul Erasmus+, organizat de Asociația din Belgia „Harmonie Amis de l’Est”, în iulie 2022, la Kemer, Turcia (cu tematica „La santé vient en bougeant”) și în august 2023, la Villers-Sainte-Gertrude, Belgia, cu tema generală „Citoyens du Monde”. În afara activităților educative propriu-zise, cu un impact puternic asupra tinerilor, organizarea, gestionarea taberei au fost orientate spre dezvoltarea autonomiei tinerilor și colaborării pe multiple planuri. Astfel, în fiecare zi, una dintre cele 8 echipe avea sarcina suplimentară de a spăla vasele după mese, de a curăța și pregăti bucătăria pentru a doua zi, de a aranja materialele în sala de activități. Fiecare țară participantă a pregătit meniul și cele 3 mese intr-o zi cu bucate tradiționale, inclusiv desertul. Copiii au muncit în echipă cu mare plăcere la bucătărie și au fost entuziasmați atunci când alte țări prezentau curiozități culinare, cum a fost desertul georgian din produse naturale (Churchhellia), pregătit acolo, pe loc.
Activitățile s-au desfășurat majoritar în sala de conferințe, spațioasă și luminoasă, dar și în aer liber, pe un teren verde imens din curtea proprietății, dotat cu spații de joacă pentru copii, teren de tenis, fotbal, volei, golf. Competiții sportive cu schiurile pe iarbă , momente amuzante, relaxante, jocuri pentru dezvoltarea încrederii în sine, încrederii în cel de alături, teatru, dans, pictură, cântec, foc de tabără tematic, dezbateri încinse, proiecte în grup, prezentarea țărilor, anularea prejudecăților, petreceri cu măști, aniversări multiple cu toate artificiile specifice, caiac-canoe, vizite turistice… atât de multe au fost, că timpul zbura și 24 de ore păreau insuficiente. Aerul curat de munte si temperaturile de 14-18 grade au contribuit cu siguranță la starea de bine și la atmosfera plăcută, familială, ce a domnit pe tot parcursul sejurului.
O tabără de acest tip are mai multe obiective, dar principalul în acest an a fost de a compune împreună versuri in limbile țărilor participante, pentru un cântec dedicat programului Erasmus. În ultima seară, cântecul a fost interpretat de corul celor peste 50 de voci, în mai multe limbi și într-o atmosferă emoționantă.
Prin vocea și energia tinerilor, a fost transmis mesajul clar de unitate în diversitate.
Cred că experiența acestor tineri a fost îmbogățită semnificativ în cursul acestor 11 zile de viață cotidiană și activitate în comun 24 din 24 de ore. Sper că a fost plantată o sămânță în sufletul lor, care va crește și că roadele ei vor sparge zidurile individualismului, ceea ce va contribui la o mai bună înțelegere între națiuni.
Prof. Silvia Andreotti , coordonator al echipei din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Uncategorized

Milset Expo-Sciences Europe 2024, Bosnia şi Herţegovina

Trandafir Cristina Ioana, clasa a XI-a B             În perioada 15-20 iulie 2024, două delegații ale Liceului Teoretic „Carmen Sylva” Eforie şi una a Liceului Teoretic „Ovidius” Constanța au participat alături de două cadre didactice, domnul profesor Onoaie Emilian și doamna profesoară Leu Sorina-Maria, la Milset Expo-Sciences, în Sarajevo, capitala statului Bosnia și Herțegovina. Evenimentul […]

Read More
Evenimente Miscelanee

„Aquamarina”, expoziție de acuarelă

de Ana-Maria Chiriac, clasa a XI-a B În data de 18 iulie 2024, la Muzeul Marinei Române din Constanța, am avut ocazia de a participa la un eveniment deosebit: „Aquamarina”, vernisajul lui Vasile Trandafir. Expoziția, bine primită de critici și de publicul larg, a constat într-o serie de lucrări inedite, ce reflectă stilul distinct al […]

Read More
Evenimente Uncategorized

Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” medaliați la Zagreb, Croația

de Joavină Irina-Teodora, Trandafir Cristina-Ioana – clasa a X-a B             În perioada 8-12 mai 2024, trei echipe de elevi ai Liceului Teoretic „Carmen Sylva” au răspuns invitației de a participa la a 24-a ediție a expoziției din cadrul Târgului de Inventică și Tehnologie „Inova-Youth” organizat de Facultatea de Inginerie Mecanică și Arhitectură Navală din […]

Read More