Proiecte transnaționale pentru Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie

de Maria Mîndru, prof. înv. primar

Vacanța de toamnă (23 – 26 octombrie 2022) a adus un plus de valoare Liceului Teoretic „Carmen Sylva”, participant la trei proiecte transnaționale: Și eu sunt Guguță! Chișinău-Eforie, planeta prieteniei și Simțim românește. Activitățile din cadrul colaborării au constat în expoziții plastice, corespondență, ateliere de lucru, prezentări de materiale, mese rotunde, vizite, daruri autohtone etc. Acestea s-au desfășurat în localitatea Florești, respectiv municipiul Chișinău, Republica Moldova. Delegația liceului a fost compusă din doamna director Ana-Maria Brăteanu, doamnele învățătoare Mîndru Maria, Șonel Alina, Theodorescu Alina, Zontea Mihaela și elevele Uzun Ana (clasa a V-a) și Uzun Maria (clasa a II-a), însoțite de părinți. Deși nu au fost prezente în Republica Moldova în această vacanță, doamnele învățătoare Antal Viviana, Enache Simona, Ipate Carmen și Rusnaciuc Carmen sunt parte activă în cele trei proiecte, alături de cadrele didactice din delegație. Colaborarea între aceste instituții va continua: fiecare clasă din ciclul primar are o clasă parteneră, cu care va duce mai departe schimbul de experiență prin scrisori, întâlniri online etc.

Școlile-gazdă – Gimnaziul „Nicolae H. Costin”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Școala Primară Florești – și-au întâmpinat oaspeții cu expoziții și manifestări artistice. Schimbul de experiență a fost unul inedit. Iată câteva opinii:

„Am fost plăcut surprinsă de tot ceea ce am văzut și am auzit la școala din Florești! Mulțumesc cadrelor didactice pentru primirea caldă, dar mai ales copiilor, care mi-au bucurat sufletul! Abia aștept să le prezint elevilor de clasa I pozele și filmulețele realizate. Sigur vor fi impresionați!
La Liceul „Lucian Blaga” din Chișinău am fost primiți cu deosebită căldură, atât de cadrele didactice, cât și de elevi. Ei ne-au dezvăluit o parte din secretele și talentul lor. Proiectul educativ transnațional cu acet liceu va fi cu siguranță un schimb de experiență interesant! Mulțumesc pentru amintirile frumoase pe care le voi împărtăși cu colegii și elevii mei!
La Gimnaziul „Nicolae Costin” din Chișinău am fost întâmpinați de oameni calzi și prietenoși, gata să ne împărtășească din experiența lor și deschiși spre o bună colaborare. Mulțumesc pentru această oportunitate și sper să ne vedem și la noi în liceu, pentru un schimb de experiență!”

Mihaela Zontea, prof. înv. primar

„Fiecare zi a avut povestea ei și am întâlnit profesori devotați, copii sinceri, veseli și implicați, expoziții cu „Bucuriile Toamnei” în fiecare școală și comunități prietenoase. Astfel, același anotimp în aceleași culori mi-a adus sentimente mai profunde și prietenii noi în acest parteneriat cu școlile din Moldova.”

Alina Șonel, prof. înv. primar

„Ne-am simțit din nou români! Iubiți, iubindu-ne unii pe alții și toți pe Dumnezeu. Și dacă ar fi din nou să facem școala, aici am vrea să învățăm, să ne simțim protejați și educați, potriviți pentru a fi oameni de strajă unei patrii furate. Să ne întoarcem la glie, la tradiții, la frumos și la adevăr!”

Virginia și Sergiu Uzun, părinți

„Mi-au plăcut dansurile de pe scenă. Cred că era ora lor de muzică și mișcare… M-am simțit bine, voiam să rămân acolo, la școală!”

Maria Uzun, clasa a II-a, L.T.C.S.

            „Mi-a plăcut cum toți erau uniți și bucuroși. Spectacolul și cântecele interpretate de ei au fost foarte frumoase! Aveau activități plăcute în afara orelor de curs, dar tot în programul școlar: dans, teatru, cor și multe altele. Eu cred că ar trebui incluse și la noi!”

Ana Uzun, clasa a V-a, L.T.C.S.

„Le mulțumim cadrelor didactice din Republica Moldova pentru parteneriatele născute din idealuri comune de educație. Am avut parte de un schimb de experiență bogat, bazat pe profesionalism, devotament și implicare. S-au deschis drumurile unor colaborări care vor duce, cu siguranță, la creșterea calității demersului didactic.”

Ana-Maria Brăteanu, director al Liceului Teoretic „Carmen Sylva”

Pentru fotografii, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Uncategorized

Interferenţe culturale, conexiuni şi schimburi de valori în spaţiul românesc

de Trandafir Cristina-Ioana, clasa a X-a B             Parteneriatele școlare au avut întotdeauna un impact puternic asupra sensibilității și expresiei culturale ale elevilor, precum și asupra competențelor lor sociale și civice. Răspunzând cerințelor sociale și comunitare, școala trebuie să orienteze întregul său demers asupra elevilor, iar transformarea reală a acestora în actori principali ai demersului […]

Read More
Evenimente

Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” pe podiumul Concursului Național de Știință și Tehnologie pentru Elevi „RoSEF”

de Trandafir Cristina-Ioana, clasa a X-a B             În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2023, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, în colaborare cu Societatea Științifică „Cygnus”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și ASSIST Software din Suceava, etapa națională a celei de-a XIV-a ediții a Concursului Național de Știință și Tehnologie pentru […]

Read More
Evenimente

Une expérience inoubliable

Erasmus+ est le programme de l’UE pour l’éducation, la formation, la jeunesse et le sport. Son budget est estimé à 26,2 milliards d’euros. Ce montant représente presque le double du financement du programme précédent (2014-2020). Le programme pour la période 2021-2027 met fortement l’accent sur l’inclusion sociale, sur la transition verte et numérique et sur […]

Read More