WonderFest – o experiență inedită

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Filmului pentru Copii și TineretWonderFest 2022 a fost găzduită în perioada 19 – 23 septembrie, de către orașul Constanța. Din publicul adunat în sala de spectacole a Centrului Multifuncțional educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, au făcut parte, alături de elevi ai altor școli constănțene, și 150 de liceeni de la „Carmen Sylva”, pregătiți să aplaude la deschiderea evenimentului.

Pe scenă au pășit întâi Lavinia Șandru – președinte WonderFest – și Sorin Stanciu – președinte al Uniunii Ziariștilor Profesionști din România –, în calitate de prezentatori ai serii. Cei doi i-au familiarizat pe spectatori cu programul și cu specificul festivalului, utilizând drept suport două materiale video, proiectate pe ecranul sălii.

Pe scurt, în cadrul WonderFest, sunt difuzate filme în premieră națională și internațională, în scopul de a fi jurizate și premiate cu diverse titluri. Important este faptul că, pe lângă un juriu de specialitate, alcătuit din critici de film români și străini, există și un juriu al elevilor, anul acesta format din 100 de tineri de la licee constănțene. Aceștia din urmă au privilegiul de a acorda, în urma unei analize corespunzătoare, Marele Premiu al festivalului. Pentru a fi capabili de a privi cu un ochi critic filmele difuzate, elevii din juriu participă, timp de cinci zile, la diverse workshopuri cu tematică cinematografică și artistică. De asemenea, tot în cadrul festivalului, se desfășoară o competiție de scurtmetraje realizate și editate cu telefonul mobil – Snapshots – anul acesta urmărind tematica „Minunea albastră”.

Odată creată imaginea de ansamblu, au fost menționați invitații speciali ai Festivalului, printre care se numărau Mircea Diaconu – cunoscut actor român, cu numeroase roluri în filme îndrăgite de copii (regia: Elisabeta Bostan) – și Alexandru Grozev – regizor de film, președinte al Festivalului Național al Filmului de Dragoste – Bulgaria. Mariana Pachis, scenograf, regizor și sand artist – o persoană ieșită la propriu din Cartea Recordurilor – era, de asemenea, prezentă, pregătită să transpună tot restul evenimentului în desene pe nisip.

În momentele ce au urmat, luminile s-au stins, iar pe scenă a fost invitată formația FolkFrate. Publicul a început să aplaude, reflectoarele colorate au intrat în funcțiune și, în scurt timp, atmosfera de concert era în toi. O sală întreagă de adolescenți, incluzându-i chiar şi pe acei câțiva profesori strecurați printre ei, se ridicase în picioare, bătând din palme și scandând refrenul fiecărui cântec, alături de vocaliștii de pe scenă. După o vreme, trupa Proconsul și-a luat locul cuvenit în lumina reflectoarelor, fiind întâmpinată cu urale. Concertul a continuat în aceeași manieră. Entuziasmul tinerilor nu mai avea margini.

În tot acest timp, Mariana Pachis crea adevărate filme animate, ilustrând cu o impresionantă acuratețe versurile ce răsunau în sală. Abia când acordurile de chitară s-au sfârșit, nisipul a rămas nemișcat, inscripționat cu două cuvinte ce anunțau finalul serii: the end.

Astfel s-au încheiat seara de luni, 19 septembrie, și cea dintâi zi a Festivalului Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret 2022. Deși epuizați de trăirile intense, câțiva liceeni au mai găsit cuvinte pentru a-și exprima entuziasmul:

Mi s-a părut… excepțional, mi-a plăcut foarte mult! – Nu mai avem voci, la cât am strigat.

 Antonio și Jean, cls. a X-a C, L.T. „Carmen Sylva”

Nu mă așteptam (la un concert). Am plâns, am plâns foarte tare.

Miruna, cls. a XI-a B, L. T. „Carmen Sylva”

Când auzi ‹‹festival de film››, exclusiv la film te gândești. Dar a fost neașteptat, frumos, diferit de un simplu eveniment pentru copii și adolescenți.

Silvia, cls. a XI-a B, L. T. „Carmen Sylva”

Seara a fost mai presus de așteptări. Energia unui concert este binevenită întotdeauna.

Jugănaru Mirela, prof. Lb. Engleză, L. T. „Carmen Sylva”

Vineri, 23 septembrie, la ora 18:00, elevii de la „Carmen Sylva” se regăseau în sala Centrului Multifuncțional „Jean Constantin”, pentru a asista, de data aceasta, la festivitatea de închidere a Festivalului. Aceiași prezentatori și-au făcut intrarea cu un discurs de rămas-bun, urmat de anunțarea filmelor câștigătoare de titluri. Marele Premiu a fost acordat lungmetrajului Haos în excursie cu școala (Germania 2022).

În încheiere, publicul a avut parte de un concert susținut de Andrei Păunescu. Acesta a urcat pe scenă alături de un grup de artiști uniți de amintirea Cenaclului Flacăra, alături de care a interpretat piese originale, dar și melodii pe versurile lui Adrian Păunescu. De această dată, publicul a dansat pe ritmurile folclorice și a mărșăluit în jurul sălii, onorând bine-cunoscute melodii patriotice.

După terminarea concertului, dată fiind tematica evenimentului, doritorii au avut posibilitatea de a se relaxa, vizionând filmul animat Encanto, o adevărată explozie de muzică și culoare. Astfel, pe fondul bunei dispoziții și a unei atmosfere încărcate de cultură, s-a încheiat cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret.

Posibilitatea ca elevi ai L.T.C.S. să bifeze prezența la un astfel de eveniment cultural se datorează, în mare măsură, implicării active a doamnei director Brăteanu Ana – Maria. Rugată să spună câteva cuvinte privind preluarea acestei inițiative, dumneaei declară:

Întotdeauna am ținut cont de faptul că educația nonformală vine în completarea celei formale, realizate la școală. De aceea, în urma anunțului publicat pe forumul ISJ, am răspuns prezent acestei inițiative. M-am implicat în mod direct, grupând elevi și însoțindu-i, alături de diriginți, la Festivalul Internațional de film. Domnul primar, Robert Șerban, a venit în întâmpinarea propunerii mele, punându-ne la dispoziție trei autocare, pentru transportul celor 150 de liceeni.

Atmosfera din cadrul evenimentelor a fost una plăcută și se pare că elevii au receptat pozitiv această activitate extracurriculară. Îmi doresc să le ofer și alte oportunități asemănătoare, întrucât, abordând diverse modalități de învățare, pregătirea lor pentru societatea contemporană își sporește eficiența.

Pentru mai multe detalii legate de eveniment, vizitați site-ul oficial, http://wonderfest.ro/ .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Împreună, împotriva agresiunii din mediul școlar

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B ,,Prin rațiune, și nu prin violență ar trebui să-i facem pe oameni să ajungă la adevăr.” Denis Diderot Ziua de 30 ianuarie a fost desemnată ca Zi Internațională a Păcii și Nonviolenței în Școli, reprezentând 24 de ore destinate activităților de prevenire și combatere a oricărei forme de […]

Read More
Evenimente Miscelanee

În ce an au primit femeile din Anglia dreptul să joace fotbal?

de Silvia Neacșu, clasa a XI-a B ,,Suntem diferite, dar toate ascundem o suferință.”; ’’We are different, but all of us hide a suffering.”; ” Farklıyız ama her birimiz içinde bir acıyı saklıyoruz.”; ” Različni-e-o smo, a v vseh se skriva trpljenje.”; ” نحن مختلفات / مختلفون، لكننا جميعًا نخفي معاناة.”.ROÎn perioada 17-21 ianuarie 2023, […]

Read More
Evenimente

Elevi de la „Carmen Sylva”, pe podiumul RoSEF

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B RoSEF (Romanian Science and Engineering Fair) sau Concursul Național de Știință și Inginerie este o competiție având drept grup-țintă elevi din clasele gimnaziale și liceale, interesați de aprofundare și de afirmare în domeniul științific, tehnic și al inventicii. Ediția RoSEF a anului 2022 s-a desfășurat în perioada 24-26 […]

Read More