Scrisul de mână în era digitală: o artă estompată a caligrafiei

de Daria Nastasă, clasa a X-a B

Fotografie de Ana Chiriac
Recuzită: Mihaela Safta

Domeniul tehnologiei a evoluat accelerat, devenind indispensabil existenței omenirii. A schimbat obiceiurile noastre, ne-a influențat modul de gândire și, mai mult decât atât, a devenit o parte integrantă a propriei rațiuni.


Învățăm să scriem încă din clasele primare, rotunjind literele necunoscute, pentru moment, ochilor. Începem de la liniile verticale și orizontale, apoi continuăm până reușim să formăm bucle și bastonașe. După câțiva ani, ne pregătim să devenim adepți ai caligrafiei. Oare cum ar fi dacă scrisul nostru din prezent s-ar asemăna cu cel folosit în primele clase primare? Între timp, în activitatea elevilor s-a integrat smartphone-ul, care utilizează touch-screenul în componența sa. De ani și ani, influențează scrisul de mână. Scrisul cu litere rotunjite și ondulate, specifice caligrafiei, se va transforma într-un scris tipărit, alcătuit din literele întâlnite pe suprafața tastaturii telefonului sau calculatorului.


Uneori, din comoditate, alteori din grabă sau neatenție, atunci când scriem frazele pe foaie, omitem bucla literei „c” sau uităm să adăugăm cratima în cuvântul „s-a”, inserând doar un spațiu. Exemplele pot continua la nesfârșit; astfel, se poate observa impactul tehnologiei asupra redactării olografe. Majoritatea oamenilor preferă să trimită e-mailuri, sms-uri sau mesaje prin intermediul rețelelor de socializare, în detrimentul scrisorilor expediate prin poștă, o veche formă de comunicare folosită în vremurile de mult apuse. Într-adevăr, trăim în era tehnologiei, este demodat să trimitem scrisori prietenilor și persoanelor cu care dorim să comunicăm.


Oare cum reușeau să comunice bunicii noștri în perioada războiului, atunci când luptau pentru a apăra țara cu prețul vieții? Foloseau doar o carte poștală și cerneală, dar transmiteau atât de multă emoție și nostalgie prin rândurile scrise și trăite, totodată.


Scrisul de mână reprezintă cea mai complexă și solicitantă dintre toate tipurile de acțiuni învățate. Stimulează la nivelul cel mai înalt ariile asociative aflate pe scoarța cerebrală, deoarece sunt angrenate diverse tipologii de musculatură: poziția degetelor, a palmelor, a încheieturilor, controlul musculaturii fine pentru a ţine stiloul şi pentru a executa mişcări rafinate şi precise, dar şi poziţia întregului corp, toate trebuie să fie perfect sincronizate și coordonate.


Scrisul de mână își demonstrează eficiența și în procesul de învățare, deoarece ajută la memorarea mai rapidă și de lungă durată a notițelor. De asemenea, scrisul îmbinat cu caligrafia stimulează creativitatea și permite nașterea unor idei noi.


Tastarea la calculator este utilă doar pentru a transcrie mai ușor informațiile sau pentru a economisi timp, dar nu constituie o metodă utilă în procesul de înțelegere.


Un beneficiu nebănuit al scrisului de mână este reprezentat de reducerea anxietății și a depresiei. Expunerea gândurilor pe o pagină din jurnalul personal ajută la eliminarea stresului și a gândurilor negative, constituind o terapie excepțională pentru cei care se confruntă cu situații dificile și doresc să își elibereze mintea de emoțiile distructive.


Nu în ultimul rând, scrisului de mână îi poate fi atribuită sintagma „tinerețe fără bătrânețe”, deoarece reprezintă elixirul tinereții pentru mintea noastră.


One thought on “Scrisul de mână în era digitală: o artă estompată a caligrafiei”

  1. 😃 Minunată expunere, Daria! Felicitări și Anei, pentru fotografia reprezentativă!
    Acum așteptăm să citim despre tipurile de caligrafie în raport cu stilul și personalitatea individului. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente Miscelanee

Ia-ți un vis și fă din el un drum!

de Antonia Mîndru, clasa a XI-a B Dacă existența mea ar fi un roman, acesta ar fi unul dintre cele mai concentrate capitole. O spun, fiindcă valoarea experiențelor ce urmează poate ușor scăpa unui lector detașat. Pentru mine, însă, patru zile petrecute în Sibiu, înconjurată de elita liceenilor din toată țara, înlocuiesc ani de izolare […]

Read More
Miscelanee

Influența aplicațiilor de socializare

de Bogdan Zamfirescu, clasa a XI-a B Aplicațiile de socializare au devenit deosebit de populare în secolul al XXI-lea, astfel încât au reușit să capteze atenția tuturor persoanelor care folosesc internetul în mod frecvent. Acest fapt se datorează tehnologiei, care s-a dezvoltat rapid, marcând progrese vizibile în zona dispozitivelor electronice.După ce a fost introdus mecanismul […]

Read More
Miscelanee

Despre Cella Serghi și fereastra cu pânză de păianjen

de Maria Giurgiu, clasa a XI-a B „Unii spun: «Sunt atâtea colțuri de lume pe care nu le-am văzut». Eu spun cu același regret: «Sunt atâtea cărți pe care nu le-am citit, sunt atâția oameni pe care aș fi vrut să îi cunosc».” Cella Serghi s-a născut în Dobrogea, în anul 1907. Pseudominul sub care […]

Read More